Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a transmis un mesaj dur pentru unii manageri. Avertismentul este lansat în condițiile meteo de vreme nefavorabilă. În opinia sa, acum va fi o ocazie de a evalua capacitatea de gestionare a vremii nefavorabile.

“Zilele acestea vor fi pentru unii manageri o ocazie de evaluare a capacităţii lor de a gestiona provocările vremii nefavorabile. Nimeni nu poate să vină acum la mine şi să îmi spună că are probleme la contractele privind deszăpezirea. Sau că nu sunt stocuri sau că nu sunt în stare să îşi organizeze personalul”, a avertizat Cătălin Drulă, potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor.

Ministrul Transporturilor i-a chemat duminică pe directorii responsabili din cadrul Comandamentului Central de Iarnă. El a vrut o evaluare a măsurile necesare în zonele afectate de înrăutăţirea condiţiilor meteorologice. Acțiunea a avut la bază atenţionarea Cod galben de ninsori emisă de către ANM.

Drulă a subliniat că “nu ne permitem ca echipajele de urgenţă să fie întârziate în intervenţiile lor”. Mai ales în condițiile de criza sanitară reprezentată de epidemia COVID-19 în România.

Ministrul Transporturilor a dat ordin

Ministrul Transporturilor a solicitat instituţiilor din cadrul Comandamentului Central de Iarnă să comunice permanent cu presa “orice aspect ce ţine de desfăşurarea călătoriilor în siguranţă”, pentru o informare rapidă a publicului.

Responsabilii din fiecare domeniu au prezentat măsurile dispuse, precum şi stocurile de materiale, personalul mobilizat şi utilajele disponibile.

În cazul CNAIR, în zonele care au intrat sub atenţionarea meteorologică, reprezentanţii DRDP Bucureşti, Craiova, Timişoara și Braşov au făcut precizări. Ei au spus că sunt asigurate 831 de utilaje (proprii şi prestatori), 112.211 tone de sare, 16.383 tone de nisip şi 1605,25 tone clorură.

La CFR Infrastructură, comandamentele teritoriale de iarnă ale Regionalelor CF Bucureşti, Craiova şi Timişoara sunt activate pentru următoarea perioadă. Dispeceratele vor funcţiona în dispozitive complete, regionalele de cale ferată din sudul ţării fiind dotate cu utilaje de intervenţie. Personalul feroviar (587 salariaţi) va acţiona, funcţie de evoluţia acestor fenomene meteorologice, cu utilaje speciale de intervenţie. E vorba de 10 pluguri pentru deszăpezire. Au fost montate 5700 de parazăpezi.

Ce se întâmplă cu CFR călători

CFR Călători a luat măsuri pentru ca, în cazul apariţiei unor evenimente care determină oprirea trenurilor pe traseu, să fie asigurate atât transferul călătorilor cât şi acordarea de asistenţă. Totodată sunt asigurate locomotive Diesel apte pentru remorcarea trenurilor de călători şi personal pentru deservirea acestora.

Pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a traficului pe aeroporturile din ţară sunt pregătite 161 de utilaje de intervenţie şi stocuri de materiale degivrante lichide (441.450 litri) şi solide (364.375 kg).

Totodată, în prezent sunt pregătite pentru intervenţie utilajele necesare pentru spargerea gheţii de pe Dunăre în cazul în care temperaturile scad sub limita îngheţului, se mai arată în comunicat.

Ministrul Cătălin Drulă a subliniat că, în aceste situaţii, toţi cei angrenaţi în asigurarea desfăşurării traficului în condiţii de iarnă trebuie să acţioneze profesionist şi eficient pentru ca toţi călătorii să ajungă la destinaţie în siguranţă.