Ministrul Mediului neagă existența ursului Arthur. Tanczos Barna a declarat că s-au prelevat probe ADN de la ursul împușcat de Emanuel von und zu Liechtenstein, care a procedat în mod legal.

În schimb, ministrul susține că probele prelevate nu au cu ce să fie comparate, pentru a de  certifica faptul că versiunea organizațiilor de mediu este reală.

Ministrul Mediului neagă existența ursului Arthur. Tanczos Barna nu cedează

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că au fost recoltate probe ADN de la ursul ucis la Ojdula, însă ministerul şi instituţiile subordonate nu au avut informaţii legate de ursul Arthur.

Pentru ca probele ADN să poată fi comparate cu ceva, Ministerul Mediului va solicita informaţii de la acele organizaţii care au făcut monitorizare. “(…) am putea elimina orice dubiu privind existenţa ursului Arthur.

Solicităm poze, orice dovadă pentru a compara poza din dosarul de extragere cu celelalte poze. Este relativ greu, pozele nu sunt din aceeaşi perioadă”, a explicat el.

Tanczos Barna a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că echipele de control au finalizat verificările în cazul ursului ucis la Ojdula.

El a menţionat, între concluzii, faptul că asociaţia de vânătoare a cerut mai multe recoltări, din trei dosare două fiind respinse, iar unul aprobat.

”A existat o cotă de 140 de exemplare”

“În acest dosar aprobat există procese verbale de daune, cât şi solicitare ulterioară din 2021 cu privire la pagube cauzate de urs în 2021. Dosarul a fost aprobat şi s-a solicitat autorizaţie ulterior.

Din rezultatele pe care le avem concluzionăm că s-a aprobat recoltarea unui exemplar de urs brun, în baza ordinului care a aprobat recoltarea celor 140 de exemplare, de intervenţie, şi în baza aprobării emisă de către minister în baza acestui ordin.

Procedura a fost urmată din 2017 până acum de fiecare dată, existând o cotă de 140 de exemplare, până la epuizare la fiecare exemplar s-a dat un acord de către minister, când cotele din 2017 s-au terminat s-a mai emis un ordin din 2018.

În prezent, ordinul este epuizat, orice intervenţie se poate aproba doar prin ordin individual, neexistând o continuare pentru că s-au epuizat exemplarele din ordinul din 2019”, a detaliat ministrul Mediului.

Referitor la perioada în care se face monitorizarea, după emiterea acordului până la momentul recoltării, el a explicat că această perioadă este de 60 de zile acum.

”Trei săptămâni s-a făcut monitorizare”

“(…), era nelimitată practic, am decis ca această perioadă trebuie scurtată. Exista posibilitate ca ulterior emiterii acordului de recoltare să se aştepte un moment oportun pentru extragerea decât altă persoană decât personalul tehnic din acea asociaţie.

Toate ordinele de acum încolo prevăd o perioadă de 15 zile, nu sunt toţi vânătorii de acord, spun că în 15 zile nu poate fi eliminat exemplarul problemă.

Se poate cere prelungire sau dacă nu s-a putut recolta, se poate reveni la acel ordin. Nu modific acest termen de 15 zile”, a afirmat Tanczos Barna.

El a menţionat că nu se va permite în cazul extragerilor de exemplare problemă intervenţia altor persoane decât exemplarul tehnic de specialitate să intervină.

Potrivit ministrului Mediului, ursul a fost recoltat la 22 de zile distanţă de la ordinul de derogare, iar timp de trei săptămâni s-a făcut monitorizare, pentru a vedea cum intră în gospodării sau vine aproape de localitate.

“Trebuie să asigurăm punerea în executare cu celeritate a acestor situaţii şi nu văd niciun motiv ca aceste trageri de timp să aibă loc. Trebuie intervenit imediat şi prompt”, a declarat Tanczos Barna, potrivit news.ro.

”Nu s-au făcut rapoarte de monitorizare pentru ursul Arthur”

El a arătat că ursul a fost recoltat în 13 martie, de un cetăţean austriac, prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, iar din verificări s-a stabilit că acesta a avut autorizaţie de vânătoare, permis de port armă, iar legea a fost respectată.

Referitor la identificarea ursului Arthur, ministrul a explicat că instituţiile subordonate nu au făcut rapoarte de monitorizare.

“Nu am găsit la nicio instituţie subordionată rapoarte de monitorizare. Până în momentul apariţiei acestor informaţii, Ministerul Mediului nu a deţinut nicio informaţie cu privire la ursul Arthur. Certitudinea există în ceea ce priveşte exemplarul recoltat.

Din exemplarul recoltat s-au cerut probe ADN, trimise spre analiză. Exemplarul recoltat avem certitudine şi posibilitatea identificării.

”Vom încerca să obţinem aceste dovezi”

Pentru a compara mostrele ADN cu ceva vom solicita informaţii de la acele organizaţii care au făcut monitorizare, am putea elimina orice dubiu privind existenţa ursului Arthur. Solicităm poze, orice dovadă pentru a compara poza din dosarul de extragere cu celelate poze.

Este relativ greu, pozele nu sunt din aceeaşi perioadă. Poza de recoltare e din martie, celelalte poze sunt din alte perioade. Vom încerca să obţinem aceste dovezi”, a afirmat Tanczos Barna.

El a precizat că trofeul e la asociaţia de vânătoare, adăugând că îşi doreşte ca acesta să ajungă la muzeul din Posada.

“Că este cel mai mare urs, sunt 593 de puncte şi din câte ştiu ursul lovit de o maşină la Sovata avea 620. În România există multe exemplare frumoase, avem o populaţie superbă de urşi şi am văzut multe poze cu exemplare, unii chiar au pus poze cu Arthur 1, 2, 3. Sunt convins să există urşi mai mari decât de 593 de puncte”, a arătat Tanczos Barna.

El a aădugat că va fi achiziţionată o aplicaţie în care oricine poate încărca poze, documente, orice evenimente legate de specia urs.

“Astfel, atât turiştii, cât şi fermierii, instituţii publice vor putea interoga o bază de date naţionale şi vor putea stabili dacă anumite zone sunt frecventate sau nu de urşi”, a explicat el.

Sursa foto: Agent Green.