Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat, vineri, că este exclus să îşi dea demisia din funcţie, afirmând, totodată, că nivelul discuţiilor din Plenul Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la proiectul de desfiinţare a Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie a fost “coborât” de către unii membri ai CSM.

Ministrul Justiției: Mi s-a părut nepotrivită abordarea unor membri CSM

Stelian Ion a fost întrebat în cadrul unei conferinţe de presă dacă intenţionează să îşi dea demisia după disputele avute joi cu unii dintre membrii Consiliului Superior al Magistraturii pe tema desfiinţării SIIJ.

“Eu mă aşteptam la o discuţie (…) de un anumit nivel. Nivelul discuţie a fost coborât nu de către mine, ci de către anumiţi membri. Puteţi verifica exact cum stau lucrurile. Ideea este că, în momentul în care ne adresăm unui membru CSM, ne adresăm unui judecător, eu nu mă adresez unei persoane anume şi, indiferent de părerea mea despre acea persoană, voi păstra întotdeauna respectul cuvenit faţă de funcţia pe care o are. Mi s-a părut total nepotrivită atitudinea în abordare în acest dialog pe care l-am avut din partea câtorva, puţini, membri din CSM.

Ideea unei demisii este absolut exclusă. Nu există absolut niciun motiv pentru lucrul ăsta, dimpotrivă, dacă este să analizăm perioada trecută, consider că m-am luptat cu absolut toate mijloacele pentru apărarea independenţei magistraţilor, pentru apărarea statutului magistraţilor, pentru apărarea ideii de Justiţie corectă. Acolo au fost discuţii de altă natură. S-au adus uneori nişte argumente care nu aveau nicio legătură cu realitatea şi nu au un fundament”, a susţinut Stelian Ion.

CSM a avizat proiectul de lege privind desființarea SIIJ

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ, joi, proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.

În timpul dezbaterilor, câţiva membri ai CSM, printre judecătoarele Lia Savonea şi Gabriela Baltag, l-au atacat dur pe ministrul Justiției.

“Vă spun că aţi venit în faţa CSM cu un proiect de lege inacceptabil. Este inacceptabil, pentru că Justiţia are nevoie de soluţii care să întărească independenţa judecătorilor şi nu să o slăbească, aşa cum urmăreşte acest proiect. Dacă ministrul Justiției din România se face că nu ştie cum a fost cu anchetarea judecătorilor în mod special, deşi şi procurorii au făcut obiectul unor astfel de anchete, pe care pe alocuri pot să le numesc abuzive. Deci, dacă ministrul Justiției din România se face că nu a auzit, n-a văzut, n-a citit despre astfel de anchete, atunci voi propune Secţiei pentru judecători să-i facem un inventar al acestor nereguli cu care poate ministrul Justiției ar fi trebuit să înceapă şi nu în modul acesta pompieristic”, a afirmat Lia Savonea.

“Sunteţi perseverent pe acest proiect şi perseverenţa dumneavoastră este una politică. Mai mult ca niciodată, alături de clasa politică ce v-a acordat susţinere, nu doriţi decât să subordonaţi Justiţia. Vorbiţi despre SIIJ ca şi cum ar fi suma tuturor problemelor din Justiţie. Dar despre DNA? Nu am auzit niciun cuvânt. Nu aţi spus nimic despre atrocităţile DNA. Luaţi mâna de pe noi, domnule ministru, şi luaţi mâna de pe SIIJ”, i-a transmis Gabriela Baltag lui Stelian Ion.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin