Taxa de 1% pentru cifra de afaceri a marilor companii ar putea fi introdusă pe 1 iunie

Duminică, 26 februarie 2023, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a anunțat că taxa de 1% pentru cifra de afaceri a marilor companii, propusă de președintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, ar urma să fie introdusă de la 1 iunie pentru anul 2024, dacă membrii coaliției de guvernare vor ajunge la un consens, și se va plăti întâi o taxă pe cifra de afaceri şi după care se regularizează în 2025.

Potrivit spuselor sale, taxa de 1% pentru cifra de afaceri a marilor companii reprezintă 6 miliarde şi jumătate de lei, fiind incorect ca 90% din economie să plătească 1%, iar alţii să plătească mai puţin.

„Este vorba despre a se plăti impozit pe profit de 16%, dar nu mai puţin de 1% din cifra de afaceri. Rămâne impozitul pe profit dar nu mai mult de 1% din cifra de afaceri dacă eşti pe profit. Lumea a uitat, această taxă de 1,5% din cifra de afaceri a fost subiectul dezbaterii pe ajustarea fiscală din coaliţie, în vara anului trecut, nu e prima oară când o avem în abordare.

O să o discutăm, trebuie să vină şi cu contra-argumente, este incorect ca 90% din economie să plătească 1% iar alţii să plătească mai puţin de 1% indiferent sub forma cărui impozit se maschează. Dacă intrăm cu decizia aceasta în coaliţie, probabil că de la 1 iunie pentru anul 2024, şi se va plăti întâi o taxă pe cifra de afaceri şi după care se regularizează în 2025”, a declarat, duminică, Adrian Câciu în cadrul unui interviu acordat pentru Prima News.

Marcel Ciolacu a propus taxa de 1% pe cifra de afaceri a marilor companii

Vă amintim că, luna trecută, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, a anunțat că este posibil ca sistemul de taxare să fie modificat, astfel încât marile companii să plătească un impozit de 1% pe cifra de afaceri.

„Asta nu înseamnă să venim cu impozite noi. Nu vor exista impozite mai mari la capitalul românesc, la IMM-uri, la HoReCa, sunt foarte bine cele din acest moment şi duc la o dezvoltare, dar ei şi-au asumat să plătească 1% din cifra de afaceri. Oameni buni, este corect ca şi companiile mari care activează în România să plătească la fel ca şi companiile româneşti, cel puţin 1% din cifra de afaceri. Avem cea mai mare impozitare pe muncă din Europa, 45%.

Nu vă aşteptaţi să ne vină rudele înapoi din diaspora cu o impozitare atât de mare pe muncă. Trebuie să găsim echilibrul între impozitarea muncii şi impozitarea capitalului. Numai la dividende, noi avem 8%, în Germania 26%. Nu poţi să scoţi dividende de la propria companie şi pe urmă să împrumuţi propria companie luând dobândă. Lucrurile acestea nu se întâmplă într-un stat normal”, a declarat atunci Marcel Ciolacu.