Virgil Popescu, ministrul interimar al Energiei, anunță public că este uimit de nivelul la care au ajuns prețurile de pe piața energetică în ultimă instanță. Acesta etichetează costurile actuale drept „prohibitive”.  În situația actuală, politicianul solicită reprezentanților ANRE să se implice prin implementarea unor măsuri urgente.

„Sunt convins că vom trece iarna cu bine”

În ciuda crizei energetice actuale, Virgil Popescu rămâne optimist și anunță populația că, în ciuda dificultăților anticipate în această iarnă, este „convins că o vom trece cu bine, stocurile sunt în parametri.”

„Avem o iarnă complicată ca urmare a turbulenţelor din pieţe. Sunt convins că o vom trece cu bine, stocurile sunt în parametri. Există stocuri de gaze de 2,2 miliarde de metri cubi, cele de cărbune sunt în grafic, la fel şi rezervele de apă din lacuri.”, a spus Virgil Popescu.

Declinul OMV Petron, cu mult peste limită

Conform spuselor sale, producţia Romgaz a crescut cu 20% în acest an, în timp ce OMV Petrom a raportat o scădere cu mult peste limita declinului natural. Potrivit rezultatelor financiare, producţia de gaze a OMV Petrom a scăzut cu 11% în primele nouă luni ale lui 2021.

„Din păcate, celălalt mare producător a avut o scădere şi rog să ia măsuri privind cauzele. Nu se poate să scadă atât de mult. Înţelegem că există un declin natural, dar scăderea trebuie să fie în limite, iar scăderea producţiei OMV Petrom este cu mult peste limita declinului natural, chiar dacă înţelegem că sunt distorsiuni în piaţă”, a afirmat ministrul interimar al Energiei.

Taxele producătorilor români

Totodată, Virgil Popescu a anunțat că producătorii de gaze din România nu vor mai fi taxaţi în funcţie de preţul de referinţă de la bursa de gaze din Viena, ci se va ţine cont de preţul de pe piaţa națională.

„Am vorbit cu premierul şi cu ministrul Finanţelor şi vom regla acest lucru, astfel încât preţul din România să fie drept referinţă, dar vreau bună credinţă de la producătorii români pentru stabilizarea producţiei şi creşterea ei”, a explicat acesta.

El a menționat și intenția Engie România de a renunța la statutul de furnizor, de ultimă instanță, în contextul în care compania a informat că nu va prelua clienți noi. Virgil Popescu a spus că nu există motive reale pentru solicitarea respectivă și că „nu este normal ca un furnizor mare să procedeze în acest fel când sunt turbulențe în piață.”