Criza energetică împinge SUA pe buza prăpastiei. Ce se va întâmpla în această iarnă

Prețurile energiei electrice din SUA urmează un anumit tipar: cresc vara și scad iarna următoare. Conform datelor Biroului de Statistică a Muncii, în ultimii 20 de ani, prețurile în lunile de vară (mai-octombrie) au înregistrat o medie de 0,007 dolari pe kilowatt-oră. Prețurile scad, în medie, cu 0,004 dolari pe kilowatt-oră în lunile de iarnă (noiembrie-aprilie) comparativ cu lunile precedente de vară. Între anii 2001 și 2020, prețurile la energie electrică s-au abătut doar o dată de la acest model, cu o scurtă creștere în iarna lui 2006.

Consecințele ar fi uriașe pentru americanii care se luptă să-și plătească facturile

Acum, asistăm la ceva complet nou pentru prețurile energiei electrice. În iarna 2020-2021, prețul energiei electrice a crescut de fapt cu 0,001 dolari pe kilowatt-oră, comparativ cu vara precedentă. În plus, prețul este de așteptat să continue să crească și în această iarnă. Dacă se va întâmpla asta, consecințele ar fi uriașe atât pentru investițiile în energie și utilități, cât și pentru americanii care se luptă să-și plătească facturile de electricitate și încălzire.

În ultimii 15 ani, SUA s-au bazat din ce în ce mai mult pe gazele naturale, iar producția a depășit cererea

Cauzele acestei schimbări ale prețului energiei electrice sunt multiple. În primul rând, în ultimii 15 ani, SUA s-au bazat din ce în ce mai mult pe gazele naturale, încercând să reducă emisiile de gaze cu efect de seră. În al doilea rând, în urmă cu doar câțiva ani, producția internă de gaze naturale din SUA a depășit cererea. De fapt, acum SUA produc mai multe gaze naturale decât înainte de Covid.

Dar creșterea producției nu a ținut pasul cu creșterea cererii. În cele din urmă, speculațiile și inflația nu trebuie ignorate pentru o creștere de peste 100% a prețului gazelor naturale în SUA de la începutul anului calendaristic.

Energia solară și energia geotermală sunt încă neglijabile

Între anii 2005 și 2020, SUA au devenit mult mai dependente de gazul natural pentru generarea de energie. În 2005, SUA au produs 782.829 gigawați-oră de energie electrică din gaze naturale. Până în 2020, a produs cu 113% mai multă energie electrică din gaze naturale, în timp ce generarea de energie din cărbune a scăzut cu 1.302.087 gigawați-oră.

Între timp, gazele naturale au crescut de la 9% la 19%, în timp ce producția totală de energie a crescut cu puțin sub 3%. Deși s-a vrut ca energiile mai verzi să preia locul cărbunelui, asta nu s-a întâmplat. Energia solară și energia geotermală sunt încă neglijabile. Doar energia eoliană a crescut semnificativ, de la puțin sub 17.881 GWh la 341.416 GWh.

Milioane de americani vor experimenta costuri mai mari la electricitate și încălzire

Concluzia unei analize realizate de Barrons.com arată că politicile eco au făcut America să fie mai dependentă de gazele naturale. Americanii folosesc gazul natural pentru încălzire, gătit și ca materie primă pentru produse petrochimice. Stocurile de gaze naturale în SUA sunt acum cu 10,2% mai mici decât în perioada similară a anului trecut.

Gazul natural a devenit cea mai importantă resursă naturală din SUA, iar în prezent nu există niciun candidat care să-i ia locul. Dacă această tendință va continua, milioane de americani vor experimenta costuri mai mari la electricitate și încălzire în această iarnă.

În această iarnă, probabil că americanii vor avea destule gaze naturale pentru se încălzi și pentru electricitate. Dar și le vor putea permite?