Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, miercuri, o convorbire telefonică cu omologul polonez, Zbigniew Rau, cu ocazia preluării de către acesta a mandatului, cei doi exprimând angajamentul „puternic” şi „interesul comun” pentru continuarea dezvoltării şi consolidării cooperării bilaterale şi în format regional şi multilateral, a informat MAE.

Potrivit unui comunicat de presă al MAE, cei doi înalţi demnitari au salutat, totodată, „viziunile similare ale celor două ţări cu privire la cele mai importante teme de securitate şi cooperare regională, având în vedere interesele comune, cu accent pe susţinerea relaţiei transatlantice şi consolidarea Flancului Estic al NATO”.

Ministrul Aurescu a menţionat valoarea adăugată a cooperării în Formatul Bucureşti (B9), precum şi consultările ministeriale în format trilateral cu Turcia, axate pe problematica regională de securitate, ultima rundă având loc în aprilie 2020. La rândul său, ministrul polonez Zbigniew Rau a arătat că apreciază în mod deosebit rolul jucat de România pentru securitatea şi stabilitatea din regiune, precizează MAE.

Bogdan Aurescu a evocat, totodată, cooperarea „aprofundată” cu Polonia pentru dezvoltarea Iniţiativei celor Trei Mări. „Aceasta, pe fondul necesităţii relansării economice în contextul pandemiei de COVID-19, poate avea, prin implementarea proiectelor de conectivitate, un impact pozitiv asupra stimulării dezvoltării regiunii”, se completează în comunicat.

Cei doi şefi ai diplomaţiilor au agreat continuarea discuţiilor şi aprofundarea temelor de interes bilateral inclusiv în marja reuniunii informale a miniştrilor de Externe ai statelor membre UE (în format Gymnich), care se va desfăşura joi şi vineri la Berlin, precum şi cu prilejul realizării unei vizite bilaterale, la Bucureşti sau la Varşovia.