Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a venit, luni, cu o veste foarte bună pentru tinerii fermieri interesaţi să concesioneze terenuri cu destinaţie agricolă de la ADS (Agenţia Domeniilor Statului).

Ministrul liberal transmite că tinerii fermieri care doresc să-şi dezvolte ferme performante la standarde europene pot începe de astăzi, 18 ianuarie, să depună solicitările pentru a concesiona terenurile.

Luni, 18 ianuarie, a demarat cea de-a doua sesiune de concesionare a terenurilor cu destinaţie agricolă către tinerii fermieri. Perioada de depunere a solicitărilor este 18 – 29 ianuarie 2021, scrie Adrian Oros într-un mesaj pe pagina sa de socializare. Terenurile ofertate se găsesc pe raza a 8 judeţe. Este vorba despre Alba, Gorj, Ialomiţa, Neamţ, Satu Mare, Timiş, Teleorman şi Vâlcea.

Mesajul integral postat de ministrul Agriculturii, Adrian Oros

„Tinerii agricultori au nevoie, mai mult ca niciodată, de sprijinul nostru pentru a dezvolta ferme performante la standarde europene.

Aşa cum am promis, am demarat astăzi, 18 ianuarie 2021, a doua sesiune de concesionare a terenurilor cu destinaţie agricolă aflate în administrarea Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), în suprafaţă de până la 50 ha, către tinerii cu vârsta de maximum 40 de ani.

Perioada de depunere a solicitărilor de către tinerii fermieri este 18.01.2021 – 29.01.2021, iar judeţele pe raza cărora se găsesc terenurile ofertate sunt: Alba, Gorj, Ialomiţa, Neamţ, Satu Mare, Timiş, Teleorman şi Vâlcea.

Cum se depun, mai exact, solicitările?

Persoanele interesate care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege pot depune solicitări la sediul ADS sau pe adresa de e-mail a instituției, până la data de 29.01.2021, ora 14:00.

Menționez că suprafețele de teren disponibile pentru contractare, precum și modul de desfășurare a procedurii se regăsesc pe site-ul Agenției Domeniilor Statului, www.domeniilestatului.ro.

Primul contract a fost semnat la finalul lunii noiembrie 2020

Vă reamintesc că în data de 27 noiembrie 2020 a avut loc semnarea primului contract de concesionare de terenuri cu destinație agricolă aflate în exploatarea societăţilor comerciale din portofoliul ADS, libere de contract, în suprafață maximă de 50 ha, cu un tânăr fermier absolvent al învățământului de profil, în vederea înființării unei ferme. Lista completă a tuturor fermierilor declarați admiși pentru prima sesiune este disponibilă pe site-ul ADS.

Normele metodologice de aplicare a acestui program au fost aprobate prin Hotărârea nr. 811/2020, adoptată în ședința de Guvern din data de 24.09.2020”, a scris Adrian Oros.