Ministerul Finanțelor a împrumutat, luni, o sumă considerabilă de bani de la bănci. Este vorba de 300 de milioane de lei.  Împrumutul s-a realizat printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 162 luni și un randament mediu de 3,89% pe an, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Împrumut de 300 de milioane de lei de la bănci

Valoarea nominală a emisiunii de luni a fost de 300 de milioane de lei, iar băncile au subscris 555 milioane de lei. Marţi este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 45 de milioane de lei la randamentul stabilit luni pentru obligaţiuni.

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna martie 2021, împrumuturi de la băncile comerciale de 3,4 miliarde de lei, din care 400 milioane printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi trei miliarde de lei prin opt emisiuni de obligaţiuni de stat.

La acestea se poate adăuga suma de 450 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni. Suma este cu 1,35 miliarde lei sub cea programată în februarie 2021 (5,2 miliarde lei) şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Ministerul Finanțelor, împrumut de peste 400 de milioane de lei

Datele publicate de Banca Naţională a României arată că Ministerul Finanţelor a împrumutat joi, 25 martie, 420 de milioane de lei de la bănci. Acțiunea a fost realizată printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 79 luni, la un randament mediu de 2,81% pe an.Valoarea nominală a emisiunii de joi a fost de 400 de milioane de lei, iar băncile au subscris 1,234 miliarde de lei, potrivit datelor BNR.

La acestea se poate adăuga suma de 450 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni. Suma este cu 1,35 miliarde lei sub cea programată în februarie 2021 (5,2 miliarde lei) şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de sta.

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea