Așadar, Ministerul Familiei a precizat că a preluat de la Ministerul Tineretului şi Sportului doar pachetul de acţiuni deţinut de statul român la societatea Biroul De Turism Pentru Tineret (BTT SA), nu active sau imobile, acestea aflându-se de fapt în patrimoniul BTT SA.

Ministerului Familiei nu deține spaţiile de cazare cu nereguli din Costineşti

„În plus, BTT S.A. mai deţine în Costineşti doar şapte unităţi turistice, dintre care doar una, Hotelul Forum, se află în administrarea directă a societăţii, restul fiind închiriate/concesionate/vândute către persoane fizice/juridice de foarte multă vreme.

În general, asta s-a întâmplat în ultimii 30 de ani cu patrimoniul BTT, fie a fost vândut pe bani puţini, fie închiriat pe sume derizorii. Aceste contracte fac obiectul unor litigii la care BTT S.A. este parte şi care sunt pe rolul instanţelor de judecată”, a transmis Ministerul Familiei într-un comunicat.

Mandatul acordat actualei conduceri a BTT S.A. este reîntregirea patrimoniului statului, respectiv readucerea respectivelor structuri de primire turistică în patrimoniul societăţii, potrivit informațiilor oferite de Ministerul Familiei.

De asemenea, autoritățile subliniază că au fost câştigate o serie de procese, iar terenurile sau clădirile au revenit în patrimoniul BTT S.A.

Bugetul BTT S.A. pentru anul 2023 se ridică la circa 6,3 milioane de lei, în creştere cu 17,5% faţă de anul precedent. Însă, societatea a fost preluată cu datorii istorice care depăşesc 15,5 milioane de lei, iar sume consistente din bugetul societăţii au fost redirecţionate către stingerea acestor datorii, mai precizează Ministerul Familiei.

Ministrul Turismului a găsit mai multe nereguli la Costineşti

Amintim că reacția a venit după ce ministrul Turismului, Daniel Cadariu, a găsit mai multe nereguli la Costineşti, după un control. Acesta susţine că situaţia este îngrijorătoare mai ales în privinţa siguranţei turiştilor.

Neregulile identificate la nivelul structurilor de cazare şi al celor de alimentaţie publică din Costineşti, dar şi lipsa de salubrizare a spaţiilor publice au fost constatate şi de inspectorii delegaţi ai Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului (MAT).

La rândul său, edilul din Costinești, Dumitru Jeanu, a precizat că zona identificată cu probleme este în administrarea Ministerului Familiei. Acesta a spus că imaginile transmise de Ministerul Turismului din Costineşti sunt de două săptămâni, iar situaţia se îmbunătăţeşte.