Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, a oferit detalii extrem de aşteptate de elevi în legătură cu sesiunile speciale ale Bacalaureatului şi Evaluării Naţionale din acest an. Ea a dat asigurări că vor fi recunoscute probele pe care aceştia le-au dat iniţial şi nu se pune problema de repetarea acestor examene.

“Reiau examenele de unde au rămas. Nu putem să supunem copiii la o altă probă, dacă deja au realizat-o”, a declarat Monica Anisie pentru Digi24.

Astfel, elevii care vor susţine examenele în cadrul etapei speciale nu vor fi prejudiciaţi şi vor avea şanse egale cu ceilalţi elevi pentru admiterea în liceu sau facultate, a dat asigurări Monica Anisie. De exemplu, pentru elevii care susțin Evaluarea Națională, probele sesiunii speciale se încheie la 4 iulie, iar prima etapă a admiterii la liceu începe la 10 iulie.

Problemă neaşteptată din cauza distanţării sociale

În plus, în centrele speciale care sunt pentru înscrierea elevilor de etnie romă sau pentru cei care vor să se înscrie la liceu în alt județ decât cel în care au absolvit, înscrierile se vor realiza online, și nu în ședință publică.

Ministrul Educaţiei recunoaşte că normele de distanţare socială au creat o problemă: nu există în prezent suficient personal pentru supraveghere. Noile norme impun ca examenele să se desfăşoare în mai multe săli de clasă şi deocamdată nu există suficiente cadre didactice.

“Avem nevoie de mai multe cadre. Eu sunt convinsă că toți colegii mei înțeleg că este nevoie de ei acum, este nevoie de sprijinul pe care trebuie să îl acorde acestor elevi, sunt elevii noștri și trebuie să fim alături de ei până la final. Știu și înțeleg rezerva colegilor mei în legătură cu o posibilă îmbolnăvire. Mai avem timp până când inspectoratele școlare centralizează situația și sunt convinsă că și ei se vor convinge că riscul este minim și se vor înscrie”, a mai precizat Monica Anisie.

Universităţile îşi vor adapta calendarele de admitere

Cât despre programele de pregătire pentru examenele naţionale din acest an, ministrul spune că la acestea au participat până acum 70% dintre elevi.

Ministrul a mai dat asigurări că universităţile îşi vor adapta calendarele de admitere, astfel încât şi elevii care dau Bacul în etapa specială să poată participa fără probleme. Mai mult, pentru cei care vor să meargă la studii în afara ţării, Anisie spune că a discutat cu omologii din celelalte state europene și s-a ajuns la un acord pentru un calendar comun, care să dea șanse egale pentru înscriere, potrivit digi24.ro.