Anterior tranzacţiei, soţii Istrate deţineau fiecare câte o cotă de 50% din companie. În urma hotărârii de vânzare din 7 aprilie, Paraschiva Istrate a ieşit complet din afacere, iar participaţia soţului său s-a redus la 30%, în favoarea companiei letone Food Union Holding, potrivit datelor publicate ieri în Monitorul Oficial.

În momentul anunţării tranzacţiei, Ioan Istrate (foto) a declarat că va rămâne la conducerea companiei pe termen lung, însă conform hotărârii de vânzare, mandatul său a fost limitat la trei ani.

După 22 de ani de activitate, soţii Istrate au dus afacerea cu îngheţată la aproape 16 mil. euro anual. Alpin 57 Lux îşi desfăşoară activitatea pe o platformă de 30.000 metri pătraţi din oraşul Sebeş, fiind una dintre cele mai mari şi moderne unităţi de producţie de îngheţată din ţară.

Grupul Food Union este cel mai mare procesator de lapte de Letonia. Rusul Andrey Beskhmelnitsky, fondator al Unimilk din Rusia, a cumpărat în 2011 pachetele de control ale fabricilor de lactate din Riga şi Valmiera şi a pus bazele Food Union, alături de fratele său Sergey.

Averea lui Andrey Beskhmelnitsky a fost estimată de Forbes Rusia la circa 450 mil. dolari în 2015. La rândul lor, soţii Ioan şi Paraschiva Istrate s-au plasat anul trecut pe locul 158 în Top 300 Capital cu o avere estimată la 33-36 mil. euro, în scădere faţă de anul anterior.