Toţi bugetarii din România ar putea fi obligaţi să se testeze periodic sau să se vaccineze anti-COVID. Aceste două variante sunt în vizorul coaliţiei de guvernare. Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a susținut, la sfârşitul săptămânii trecute, că în privinţa cadrelor didactice şi a celor care sunt angajate în sistemul de învăţământ ar trebui să devină obligatorii testarea periodică şi pe propria cheltuială. Premierul Florin Cîțu a spus și el că se ia în calcul fie testarea obligatorie a funcţionarilor publici, a celor care intră în contact direct cu populaţia, inclusiv cadre militare, poliţişti, cadre didactice, dar şi posibilitatea vaccinării obligatorii a acestora, în condiţiile în care campania de vaccinare nu şi-a atins până acum scopul.

Potrivit informațiilor, tema vaccinării bugetarilor ar putea fi discutat şi luni în coaliţia de guvernare. Cei de la USR susţin varianta premierului, cu testarea obligatorie a funcţionarilor publici sau chiar obligativitatea vaccinării pentru aceştia.

Sindicatele au explodat vizavi de vaccinarea bugetarilor

Sindicaliștii au sărit însă ca arși. Ei sunt de părere că este o măsură „ca pe vremea lui Ceauşescu”.

Problema nu se poate rezolva aşa, a declarat liderul Sed Lex, Vasile Marica, luni, la Antena 3.

„Eu sunt un tip care m-am vaccinat şi cred în vaccin, dar trebuie să fac o precizare – atâta timp cât apelezi la o soluţie disperată pentru a obliga oamenii cu asta nu pot să fiu de acord şi nu o să fiu de acord. Chestiile astea pompieristice mie mi se pare că întotdeauna dau prost inclusiv pentru cetăţeanul de rând. Dă senzaţia că cineva încearcă mai mult decât poate. De la datele astea n-am decât o concluzie: guvernul încearcă să aducă mai mulţi oameni la vaccin şi, ca pe timpul lui `nea Nicu, să spună că am vaccinaţi atâţia. Lucrul acesta nu înseamnă că am rezolvat problema la nivel naţional.

Faptul că luăm modele de la alte ţări şi încercăm să le implementăm la noi nu ne ajută cu nimic, pentru că nu ştim realitatea din ţara respectivă, unde s-a întâmplat lucru acesta, doar le luăm ad-hoc şi încercăm să le tratăm ad-hoc”, a spus Vasile Marica.

Sursă foto: Dreamstime