Cel mai mare ziar de business din lume informează că Greensill plănuiește să demareze procedurile de insolvență săptămâna aceasta. În plus, compania britanică de servicii financiare dă semne că ar vrea să vândă o parte din afacere, parte care include mai multe active corelate cu Sanjeev Gupta.

Amintim că Credit Suisse a suspendat fonduri în valoare de 10 miliarde asociate cu Greensill. În plus, managerul de active GAM a anunțat că va închide lanțul de aprovizionare GAM Greensill, în valoare de 824 milioane de dolari.

În urma acestor acțiuni, antreprenorul anglo-indian Sanjeev Gupta, cel care deține Sidex Galați, a ajuns în prim plan deoarece acesta a obținut o serie de active datorită companiei britanice de servicii financiare, Greensill.

GFG Alliance, grupul condus de către Gupta, deține peste 200 de active de producție în 12 țări și generează venituri anuale de 20 de miliarde de dolari. Totuși, unele companii au dubii cu privire la transparența business-ului condus de către antreprenorul anglo-indian, scrie The Wall Street Journal, citat de Ziarul Financiar.

„Este mult mai dificil de analizat când vorbim strict despre informaţiile financiare”, spune Ingo Schachel, analist în cadrul Commerzbank, a doua cea mai mare bancă germană.

Activitatea Greensill a fost blocată

BaFin, autoritatea de supraveghere financiară din Germania, informează că a blocat activitatea Greensill după ce un audit a scos la iveală o serie de creanţe cumpărate de la GFG, grup deținut de Gupta. Scope Ratings a arătat într-un raport de acum doi ani că două treimi din creditele băncii au fost asociate cu afacerea lui Sanjeev Gupta.

Relația dintre GFG și Greensill a generat incertitudini de-al lungul timpului, unii analiști ajungând la concluzia că ceea ce ar fi trebuit să fie o metodă de ajutor pentru acoperirea costurilor este, de fapt, o cantitate masivă de datorii.

Liberty House, companie fondată de Gupta în 1992, a început să liciteze anul trecut pentru Thyssenkrupp, cel mai mare producător de oţel al Germaniei. Firma deţine mai multe fabrici şi mine în America de Nord, Australia şi India.

Pentru România, miliardarul vrea să producă la Liberty Galaţi (fostul Sidex) produse cu valoare adăugată mai mare, cum ar fi tabla galvanizată pentru construirea maşinilor.

Sursă foto: Liberty Steel Group