După ce a părăsit șefia Departamentului de Stat, Mike Pompeo și-a pus mănușile de boxer politic, împărțind lovituri verbale în sacul de box al administrației Biden.

Reacțiile fostului secretar de Stat al administrației Trump îl împing tot mai aproape ce alegerile primare pentru prezidențiale, din tabăra republicană, unde deja e mare aglomerație. Și unde mai mulți potențiali candidați așteaptă acum doar ca Donald Trump să anunțe dacă va mai candida din nou pentru Casa Albă.

„Cel mai bun lucru de când nu mai sunt secretar de Stat este că pot spune lucruri pe care atunci când eram diplomat nu le-aș fi putut spune”, declara recent Pompeo.

Dar Pompeo nu s-a ferit să „spună lucruri” pe care „nu le putea spune” nici în timp ce servea ca secretar de Stat. Pompeo a lansat frecvent și la acea vreme atacuri verbale împotriva guvernelor străine, a opozanților politici și a mass-media”, subliniază The New York Times.

Acum însă Pompeo a continuat să dezlănțuie o avalnșă de critici împotriva oponentului său, care este Biden, și a administrației sale, fiind gata de o o campanie prezidențială din 2024.

Experții nu sunt surprinși că Pompeo a început să se războiască cu administrația Biden, numeroși politicieni care au ocupat o funcție similară în cadrul administrațiilor anterioare au încercat să exercite funcții superioare.

“Domnul. Pompeo nu este primul secretar de Stat cu ambiții naționale”, afirmă William Galston, expert la Brookings Institution. “Dar ceea ce îl deosebește este că s-a angajat în activități politice în calitate de secretar de Stat, și nu de fost secretar de Stat, într-un timp foarte rapid”.

Galston a adăugat: „E clar pentru mine că Pompeo urmărește ambițiile naționale cu entuziasm și energie și nu pierde timpul.”

Zilele trecute, Pompeo a comentat pe Twitter planurile administrației Biden de a trimite ajutor palestinienilor, numindu-le „imorale” și „inexplicabile”. Mai ales după ce măsura fusese anulată sub administrația Trump. Pompeo a scris: „Americanii și israelienii ar trebui să fie indignați de planurile administrației Biden de a face acest lucru”.

Fostul secretar de Stat a mai acuzat faptul că administrația Biden a provocat criza de la granița de sud, inversând politicile lui Trump. „Este evident”, a declarat Pompeo pentru National Review, apărând „enorma realizare diplomatică” la care el contribuise.

Pompeo a contestat și hotărârea administrației Biden privind China. De asemenea, l-a mitraliat pe președinte pentru că a aruncat un ochi pe hârtia cu care a venit în timpul primei sale conferințe de presă.

Se pare că Pompeo încearcă să câștige teren pentru a-și croi o reputație puternică înaintea alegerilor de la jumătate de mandat din 2022. Iar aparițiile sale în două state care au nominalizat deja primele nominalizări indică clar interesele sale viitoare de a candida la președinție în 2024.

Pompeo însuși a sugerat că va candida în 2024 când a scris pe Twitter care este numărul de zile până la următoarele alegeri prezidențiale. De asemenea, a declarat la Fox News că „sunt mereu în luptă”, după ce a fost întrebat dacă are în vedere o campanie prezidențială. „Fac parte din mișcarea conservatoare de mult timp. Îmi propun să continui”, a spus Pompeo.

Experții sugerează însă că Pompeo se va confrunta cu o bătălie dură pentru a obține sprijinul atât al aripii Trump a Partidului Republican, cât și al celei mai tradiționale.

“Dacă CV-ul lui Pompeo ar părea o bază bună pentru o campanie prezidențială, mă îndoiesc că va reuși să unească republicanii lui Trump cu baza conservatoare tradițională a partidului”, crede Gregory Koger, profesor de științe politice la Universitatea din Miami.

„Pur și simplu îi lipsește charisma de a atrage susținători, spre deosebire de alți candidați puternici precum Nikki Haley. Mandatul său în administrația Trump aduce cu sine responsabilitatea pentru eșecurile politicii sale, inclusiv critici din partea lui Donald Trump”, spune Thomas De Luca, profesor de științe politice la Fordham University.

De altfel, spune De Luca, nici măcar Trump nu l-a considerat pe Pompeo drept un lider serios în cadrul partidului. Trump aprezia zilele trecute, la Fox News, că guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, fostul secretar de presă de la Casa Albă, Sarah Sanders, senatorii Ted Cruz și Rand Paul sunt cei care reprezintă viitorul Partidului Republican.