Cei aproape 1.000 de kilometri parcurși la bordul noului model X3 al bavarezilor de la BMW ne-au dovedit că avem de-a face cu un adevărat lider al segmentului. Deși are o concurență puternică din partea modelelor unor mărci cu renume în industria auto, precum Mercedes-Benz, Audi sau Volvo, noul X3 are suficiente motive să emită pretenții la poziția de lider în clasamentul segmentului.
Dacă versiunea anterioară, comercializată până spre sfârșitul anului trecut, nu a reușit să depășească la capitolul vânzări nici GLK-ul celor de la Mercedes-Benz și nici, deocamdată, mezinul SUV-urilor Audi, Q5, noul X3 poate lupta acum de la egal la egal cu acestea. Ba chiar are multe atuuri în fața lor. Dacă luăm în calcul doar datele tehnice, acestea ne arată clar că bavarezul este peste concurență. Versiunea xDrive 2.0d este mai puternică decât Q5 2.0TDi sau GLK 220 Cdi cu 14 CP, consumă, conform producătorilor, cu mai bine de un litru mai puțin și emite mai puțin CO2.
Nici XC60, cu motorul său de 2.400 cmc, nu se ridică la performanțele BMW-ului. La capitolul preț, diferențele dintre modelele similare ale celor trei mărci germane se măsoară în câteva zeci de euro, doar Volvo coborând simțitor sub plafonul de 40.000 de euro.
Mai mare, dar mai ușor decât vechiul X3
Motivele pentru care inginerii bavarezi au decis că modelul X3 are nevoie de un upgrade sunt deja destul de clare. Și dacă vânzările mai slabe decât concurența nu justificau decât în parte fondurile necesare cercetării și dezvoltării unei noi versiuni, apariția pe piață a fratelui mai mic, X1, a fost elementul care a obligat BMW să reașeze pe piață întreaga familie X. Pentru că X1 se apropia mult prea mult de dimensiunile fostului X3 și exista riscul canibalizării.
Acum, între modelele familiei SUV-urilor BMW există diferențe de dimensiuni suficiente. X3 este mai lung decât X1 cu 194 mm, mai lat cu 83 mm și mai înalt cu 116 mm. Și față de X5 există diferențe rezonabile: 209 mm mai puțin în lungime, o lățime cu 52 mm mai mică și o înălțime mai redusă cu 115 mm.
Încadrarea perfectă între fratele mai mic și cel mai mare a fost realizată prin modificări substanțiale aduse atât la nivelul caroseriei, cât și la dotări și sisteme de comandă și control. Deși este mai mare decât versiunea anterioară, noul X3 este mai ușor decât aceasta cu circa 25 kg și are o aerodinamică îmbunătățită, fapt ce a permis o creștere destul de importantă a performanțelor. Astfel, noul X3 2.0d accelerează de la 0 la 100 km/h cu 0,7 secunde mai repede, consumă mai puțin și emite doar 149 gCO2/km față de 178 gCO2/km. Unde mai pui că portbagajul are 70 de litri în plus, iar garda la sol a fost majorată de la 201 mm la 212 mm.
Dominat de electronică
Mulţi clienţi ai versiunii anterioare lui X3 se plângeau de rigiditatea suspensiei. Conştienţi de această problemă, inginerii de la BMW au dotat noul model cu o suspensie mult îmbunătăţită, care asigură un confort peste media clasei pentru pasageri. În privinţa sistemelor de comandă şi control cu care poate fi dotat modelul, se pot scrie adevărate romane. Graţie acestora, dar şi șasiului performant, comportamentul rutier al noului X3 este aproape fără reproş.
Practic, oricât de mult te-ai strădui să rupi aderenţa sau să împingi maşina la limită, eşti nevoit să te declari învins de „robotul“ ascuns sub caroserie. Sistemul electronic de tracţiune integrală permanentă xDrive asigură o distribuţie variabilă a cuplului între cele două punţi. Această unitate de control, aflată în legătură cu DSC (control dinamic al stabilităţii), contracarează orice tendinţă de supravirare sau subvirare, prin reacţii rapide şi precise.
Prin utilizarea unor reglaje concepute să îmbunătăţească dinamica, tehnologia inteligentă de transmisie integrală optimizează nu numai tracţiunea, ci, mai important, manevrabilitatea în viraje. În timpul unei virări bruşte, de exemplu, un procentaj important din cuplul de tracţiune este transferat către roţile spate. Opţional, „Performance Control“ sporeşte şi mai mult comportamentul agil al mașinii. Servodirecţia asistată electric (EPS), care include şi funcţia servotronic cu varierea gradului de asistare al direcţiei în funcţie de viteză, este oferit în premieră la un model BMW X3 şi contribuie semnificativ la asigurarea unui comportament exact al direcţiei.
„Variable Sports Steering“, nou conceput şi disponibil opţional, variază raportul dintre unghiul de rotaţie al volanului şi cel al roţilor pentru manevre mai uşoare la parcare sau slalom şi control mai bun la viteze mari. Amortizoarele controlate electronic prin Dynamic Damper Control se adaptează la suprafaţa drumului şi la stilul de condus al celui de la volan. Conducătorul are posibilitatea de a influenţa programul specific de control al amortizoarelor prin utilizarea sistemului de Dynamic Driving Control.
Această funcţie, disponibilă în premieră la gama de modele BMW X, permite conducătorului să opteze pentru unul dintre modurile „Normal“, „Sport“ şi „Sport+“ prin utilizarea unui buton amplasat pe consola centrală. Acest sistem modifică comportamentul amortizoarelor, răspunsul acceleraţiei, reacţia cutiei de viteze, răspunsul direcţiei şi modul de funcţionare DSC.
Sistemele de asistenţă ale conducătorului auto BMW ConnectedDrive sunt și ele impresionante. Noul BMW X3 poate fi echipat, printre altele, cu sisteme Head-up Display (în premieră pe acest model), faruri adaptive la viraj, asistare automată a fazei lungi, tempomat cu funcţie de frânare şi trei camere video pentru manevre de parcare cu vedere Top View. În cele trei luni de când modelul este disponibil în România, au fost comercializate deja 29 de unități. Începând cu 1 martie, celor două propulsoare disponibile din momentul lansării (3.5i și 2.0d) li s-au adăugat alte două: 2.8i și 3.0d.
Mijlociul familiei bavareze X s-a maturizat și a primit haine noi

12 martie 2011, 07:31
Ultima modificare în 12 martie 2011, 09:31
Noul BMW X3 își depășește predecesorul la toate capitolele. Designul atrăgător și tehnologia impresionantă sunt atuuri greu de bătut de orice concurent.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook