Actuala Lege a Pensiilor prevede că persoanele care au lucrat în condiţii speciale, într-o serie de unităţi, vor putea ieşi mai devreme la pensie. Lista instituţiilor şi companiilor care au obţinut hotărârea de menţinere a avizului de încadrare a locurilor de muncă în condiţii speciale, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1284/2011 privind stabilirea procedurii de reevaluare a locurilor de muncă în condiţii speciale, poate fi consultată mai jos.

Planurile de la Ministerul Muncii privind vârsta de pensionare

La nivelul întregului sistem de pensii din România se vorbeşte însă despre creşterea vârstei de pensionare. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, şi-a detaliat viziunea pe acest subiect: „Să ştiţi că în toată Europa vârsta de pensionare este prelungită, este adevărat că speranţa de viaţă şi tipul de activităţi şi în general ecosistemul în care noi lucrăm în România este uşor diferit faţă de alte ţări, dar în general în Europa tendinţa este de creştere a perioadei de activitate. Cu toate acestea, o reglementare clară privind prelungirea perioadei de activitate nu mi-a fost cerută, nu mi s-a indicat. Sunt atentă la acest lucru.

Până nu termin această evaluare de care vă spun, ca să-mi dau seama care sunt tendinţele în acest moment la categoria de vârstă persoane care intră în pensie, care au intrat de curând în pensie, să-mi dau seama care sunt problemele în acest moment, n-aş vrea să mă grăbesc să avansez cifre legate de schimbări în lege legate de vârsta de pensionare. Dorinţa mea este să facem curăţenie şi ordine în sistemul pe care îl avem în acest moment.”