Mihai Fifor a luat de fapt modelul Germaniei, unde a început deja o dezbatere privind reintroducerea serviciului militar obligatoriu.  Pentru că armata Germaniei are un deficit major de soldați, coaliţia aflată la putere a venit cu această idee. Un sondaj efectuat în rândul germanilor arată că aceştia sunt în mare parte de acord cu revenirea la obligativitatea efectuării armatei. Dacă propunerea va fi adoptată, serviciul militar ar putea dura 12 luni, spre deosebire de 6, cât era până în 2011, când a fost desfiinţat în Germania.

În România, deocamdată această idee s-ar afla pe masa ministerului Apărării, iar ministrul Mihai Fifor ar dori să o pună în practică.  Doar că, potrivit unor surse guvernamentale, acesta nu ar avea susținere în Guvern și nici Liviu Dragnea nu ar fi de acord cu un astfel de proiect în momentul de față. De aceea, deocamdată preferă să țină subiectul în aștepare.

„Deocamdată nu am dus în Guvern această iniţiativă şi nici nu cred că putem discuta curând despre aşa ceva. Căutăm alternative, de aceea avem şi legea rezervistului voluntar”, a precizat ministrul în cadrul unei conferințe de presă, dar care ar fi testat în avans ipoteza reintroducerii stagiului militar.