Forumul de Afaceri Multisectorial este dedicat identificării de noi oportunități de colaborare bilaterală și consolidării relațiilor economice și comerciale dintre companiile din România și Italia.

Lucrările forumului au fost deschise de președintele României, Klaus Iohannis, care a subliniat importanța dezvoltării relațiilor comerciale bilaterale dintre cele două state: „Îmi face o deosebită plăcere să deschid acest Forum economic și mă bucur să mă aflu în mijlocul dumneavoastră, aici, la Roma, în anul în care România sărbătorește Centenarul Marii Uniri. Evenimentul de astăzi reprezintă o ocazie în plus de a consolida dimensiunea economică a parteneriatului dintre țările noastre în cadrul Pieței Unice Europene. (…) Italia, una dintre cele mai mari economii globale și cea de-a treia economie a Zonei Euro, este cel de-al doilea partener comercial al României, iar schimburile comerciale arată o tendință consistentă de creștere, în evaluarea specialiștilor acest trend va continua”.

Președintele CCIR, Mihai Daraban, a declarat că Italia deține primul loc ca număr de societăți comerciale străine înregistrate în România. „La nivelul lunii octombrie a acestui an, datele oficiale indică 19.794 societăți active, cu capital italian, pe piața românească. De-a lungul celor 29 de ani, numărul companiilor italiene care au activat în România s-a ridicat la peste 46.600. Putem spune că acestea au fost adevărați ambasadori ai Italiei în România, demonstrând cum se poate face business în această țară. Îmi exprim speranța ca în viitor România și Italia să participe împreună la proiecte de anvergură, așa cum s-a întâmplat și în trecut, și daca tot suntem în sala ce poartă numele Pininfarina, mi-aș dori ca acesta să fie un semn pentru industria auto din Italia, în sensul de a se extinde către piața românească”.

La eveniment au mai participat Vincenzo Boccia, Președinte Confidustria, Guglielmo Picchi, Secretar de Stat al Afacerilor Externe, și Norina Boru, Consilier Economic al Ambasadei României în Italia. Potrivit datelor ONRC, în prima jumătate a acestui an, valoarea schimburilor comerciale dintre Italia și România fost de aproape 8 miliarde de euro, cu peste 6% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, cu perspectiva de a depăși 15 miliarde de euro pentru anul 2018, ceea ce reprezintă cea mai ridicată valoare din ultimii 10 ani. Pe piața românească activează un număr de 19.794 companii italiene, cu o valoare totală a capitalului social de 2,5 miliarde de euro, clasându-se din acest punct de vedere pe locul Relaţiile româno-italiene se desfăşoară sub semnul Parteneriatului Strategic Consolidat, semnat de miniştrii afacerilor externe la 9 ianuarie 2008. Între România şi Italia a fost instituit mecanismul Summit-urilor Interguvernamentale: prima ediţie s-a desfăşurat în anul 2008, la Roma, iar cea de-a doua a avut loc la 30 mai 2011, la Bucureşti.