Guvernul a schimbat si ras-schimbat reglementarile privind comercializarea alcoolului, tigarilor si cafelei. Situatia a fost fructificata de Garda Financiara cu sprijinul directiilor finantelor publice si al Imprimeriei Nationale.
Conform Ordonantei de urgenta (OUG) nr. 50/1998, de la 1 ianuarie 1999, producatorii si angrosistii de bauturi alcoolice, tigari si cafea trebuia sa obtina autorizatii de comercializare si sa-si procure, de la directiile finantelor publice facturi speciale, tiparite de Imprimeria Nationala. Formalitatile pentru eliberarea autorizatiilor au durat mai mult decat s-a crezut initial, iar Imprimeria nu a reusit sa faca fata solicitarilor de tiparire a facturilor speciale. Drept pentru care, la 27 iulie, Parlamentul modifica OUG nr. 50, prin Legea nr. 148, si da dreptul agentilor economici sa-si desfasoare activitatea si sa utilizeze documentele fiscale folosite inainte de intrarea in vigoare a OUG nr. 50 pana la eliberarea autorizatiilor si a documentelor fiscale speciale.
Schimbarea nu dureaza decat o luna, pentru ca, la 27 august, Guvernul mai scoate o ordonanta (nr. 74/1999) care abroga articolul din Legea nr. 148 cu prevederile mentionate. Producatorii si comerciantii trebuia sa-si faca rost repejor de autorizatii si facturi cu regim special. „Am facut cereri pentru facturi, dar Imprimeria Nationala nu mai are in stoc astfel de documente”, a declarat Bogdan Dumitrescu, un avocat angajat de Asociatia Micilor Intreprinzatori si Comercianti. Ridicol este faptul ca exista cereri depuse in ianuarie 1999 si care au fost onorate de directiile finantelor publice abia noua luni mai tarziu.
Garda Financiara nu a pierdut ocazia de a-i surprinde in ofsaid pe micii comercianti. Amenzile au mers pe banda rulanta, controalele Garzii descoperind ca agentii economici nu au folosit facturi speciale. Ca aceste documente nu au putut fi procurate de toti comerciantii nu a contat catusi de putin. Intr-un exces de zel, organele au penalizat si distribuitorii de bere, desi acestia nu mai sunt obligati sa utilizeze facturile cu regim special.
Faptul ca Garda Financiara controleaza firmele implicate in comercializarea alcoolului si tigarilor si da amenzi, nu-i un lucru deloc rau, tinand cont de dimensiunile evaziunii ficale si ale contrabandei din domeniu. Problema este ca Garda pastreaza, respectuos, distanta fata de rechini si se da la plevusca. In timpul asta, filierele bine organizate ale contrabandistilor de calibru aprovizioneaza de zor tarabele cu tigari netimbrate, iar falsificatorii de whisky, vodca, gin si cafea isi vad de treaba nestingheriti.