Metrorex a modificat proiectul de realizare a facilităţilor pentru accesul persoanelor cu handicap în reţeaua de metrou, iar locul platformelor mobile înclinate va fi luat de 83 de lifturi, după ce iniţial era vorba de numai 59.

Astfel, soluţia tehnică revizuită a obiectivului de investiţii „Facilităţi pentru accesul persoanelor cu handicap în reţeaua de metrou” prevede montatea a 83 de lifturi în cele 49 de staţii existente, până la sfârşitul anului.

Termenul limită pentru amenajarea staţiilor de metrou, pentru a permite accesul neîngrădit al persoanelor cu handicap este data de 31 decembrie 2010, conform articolului 16, aliniatul 4 din Legea 519/2002, privind protecţia specială şi încadrarea în muncă a persoanelor cu handicap.

Mai aşteptăm cel puţin trei ani

Potrivit directorului tehnic şi de investiţii al Metrorex, Ştefan Rotaru, acest proiect nu are nicio şansă să fie gata în termenul stabilit. „Programul efectiv nu poate fi gata până la sfârşitul anului. […] Montarea lifturilor va dura cam trei ani de zile de la încheierea contractului, dar înainte va trebui să reluăm procedura de licitaţie şi vor mai trece aproximativ trei luni până la deschiderea ofertelor. Ulterior, va avea loc procedura de adjudecare şi abia apoi începerea lucrărilor”, a explicat Rotaru pentru Capital.ro.

Drept urmare, lifturile şi platformele verticale (lifturi interioare) vor putea fi văzute în toate staţiile de metrou cel mai devreme la sfârşitul anului 2012, începutul anului 2013, cu toate că există deja şapte staţii (Nicolae Grigorescu 1, 1 Decembrie 1918, Nicolae Teclu, Anghel Saligny, Gara de Nord, Basarab şi 1 Mai) cu astfel de sisteme montate.

Prima licitaţie: ANULATĂ

„Pentru montarea lifturilor s-a deschis o ofertă la sfârşitul lunii septembrie, dar procedura de atribuire a contractului a fost anulată de către CNSC (Consiliul Naţional de Soluţionarte a Contestaţiilor), în urma unei contestaţii, din cauză că cineva nu a prezentat documentele necesare pentru calificare la licitaţie”, a adăugat Rotaru.

Acesta a precizat că valoarea estimată a proiectului ajunge la peste 70 de milioane de lei, iar dacă CNSC nu intervenea, termenul de realizare ar fi putut fi scurtat cu cel puţin un an.

Metrorex a organizat în septembrie o licitaţie pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor în staţiile de pe Magistralele I, II, III, precum şi pe Racordul 2, între Basarab şi Griviţa. Contractul va fi finanţat dintr-un credit extern de la Banca Europeană de Investiţii şi de la bugetul de stat.

„Va trebui să reluăm procedura de licitaţie de la capăt, iar la final vom avea peste tot lifturi interioare şi exterioare, cu excepţia a două staţii, acolo unde nu este posibil din cauta structurii lor”, a mai spus directorul trehnic.

Dacă nu lifturi, măcar scări rulante

Obiectivul de montare a lifturilor face parte dintr-un proiect mai amplu, care prevede şi înlocuirea unui număr de 79 de scări rulante din totalul celor aproape 100 existente, ca urmare a unei investiţii de 84 milioane de lei.

În această privinţă, termenul de 31 decembrie 2010 va putea fi respectat. „În mod sigur scările rulante vor fi gata în acest an, probabil în luna noiembrie, pentru că asocierea de firme care a câştigat contractul a redus cu 12 luni durata iniţială a proiectului”, a subliniat reprezentantul Metrorex.

Actualele scări rulante şi-au depăşit durata de viaţă, cele mai multe dintre acestea fiind montate în urmă cu peste 20 de ani.

20% dintre bucureşteni apelează la metrou

În Municipiul Bucureşti există un număr semnificativ de categorii de persoane cu dizabilităţi, cărora le este îngrădită accesibilitatea de 100% într-un mijloc de transport în comun semnificativ ca pondere: metroul bucureştean.

Metrorex asigură transportul a circa 20% din numărul total al călătorilor care utilizează mijloacele de transport în comun la nivelul municipiului Bucureşti, acoperind 3,7% din lungimea întregii reţele de
transport public a capitalei. Reţeaua de metrou actuală însumează 66,9 km cale dublă, structurată pe 4 magistrale, 49 staţii şi 4 depouri.

DETALII:
Citeşte şi: Metrorex va monta lifturi de 56 mil. lei pentru persoanele cu dizabilităţi
Citeşte şi: Metrorex investeşte 70 milioane lei în scările rulante