Numărul farmaciștilor din România s-a dublat în ultimii ani și continuă să crească. Conform datelor furnizate de Eurostat, țara noastră se află pe locul 11 în clasamentul european în ceea ce privește numărul de farmaciști raportat la 100.000 de locuitori, scrie Playtech.

Tinerii interesaţi de cariera de farmacist trebuie să urmeze cursurile Facultății de Farmacie, care are progame de licență, master, doctorat, rezidențiat și formare profesională continuă. Sunt puse la dispoziție două specializări: Farmacie – studii universitare cu durata de 5 ani; Nutriţie şi Dietetică – studii universitare cu durata de 3 ani.

În cadrul Facultății de Farmacie sunt organizate şase masterate, cu durata studiilor de 1 sau 2 ani. Cei care vor să facă Doctoratul se pot înscrie la studii doctorale imediat după absolvirea facultăţii, mai puţin cei de la specializarea Nutriție și Dietetică, care trebuie să facă mai întâi Masteratul. Facultatea asigură și posibilitatea specializării prin rezidențiat, prin care poate fi obținut titlul de farmacist specialist în două specializări: Farmacie clinică şi Laborator farmaceutic. La rezidențiat se pot înscrie doar cei care au terminat specializarea Farmacie. Sunt disponibile ulterior și studii postuniversitare, oferta fiind actualizată anual și adaptată solicitărilor farmacisţilor practicieni.

Un farmacist din sectorul public câştigă un salariu consistent, însă mulţi se plâng că banii sunt mici în comparaţie cu stresul pe care îl presupun această meserie (asta deşi farmaciştii din sectorul public au venituri mai mari decât cei din sectorul privat). Un farmacist rezident în anul I primește un salariu de 4.302 lei, un rezident în anul II primește 4.345 de lei, iar unul din anul III primește 4.388 de lei.

Odată cu terminarea rezidențiatului, salariile cresc pentru farmacişti. Aceștia primesc 4.475 de lei lunar, iar dacă sunt farmaciști specialiști salariul ajunge la 5.315 lei. Cel mai mare salariu din domeniu îl primește un farmacist primar, adică 5.528 de lei.