Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, că începutul de an şcolar este „deosebit de dificil”, iar lucrurile puteau arăta „altfel” dacă măsurile necesare erau aplicate „din timp”, dacă exista comunicare şi se implicau toţi factorii responsabili.

„Acest an şcolar începe cu multe incertitudini. Nimeni nu ştie exact cum se vor desfăşura cursurile. Mulţi probabil sunt îngrijoraţi de numărul mare al restricţiilor impuse. Copiilor le va fi greu să nu îşi îmbrăţişeze colegii în prima zi de şcoală sau să nu împartă cu colegul de bancă pachetul cu bunătăţi pus de bunica în ghiozdan, de dimineaţă. Iar cel mai greu le va fi celor mici care păşesc pentru prima dată pragul şcolii. Da, pentru toţi, elevi, părinţi şi profesori deopotrivă, este un început de an şcolar deosebit de dificil. Cu siguranţă că lucrurile puteau arăta altfel. Totul putea fi mult mai simplu dacă măsurile erau aplicate din timp, dacă exista comunicare şi implicarea tuturor factorilor responsabili”, a transmis Ciolacu, printr-un mesaj video postat pe Facebook.

El a adăugat că este sigur că, în ciuda tuturor provocărilor, în ciuda tuturor lipsurilor, „în ciuda haosului provocat de un Guvern prea puţin preocupat de sistemul educaţional”, se va trece cu bine „peste toate încercările”.

„(…) Astăzi este un nou început. Un altfel de început. Pe un drum al responsabilităţii şi al curajului! Pe un drum la sfârşitul căruia fiecare va fi mai puternic şi mai înţelept! Sunt sigur că fiecare dintre voi înţelege importanţa respectării regulilor pentru protejarea sănătăţii, doar este vorba de sănătatea fiecăruia dintre noi şi de sănătatea celor dragi nouă. Dar, sunt la fel de sigur că, împreună, elevi, părinţi, profesori şi autorităţi publice locale, vom reuşi să parcurgem, fără incidente majore, tot acest drum”, a completat liderul PSD.

Președintele Senatului a transmis la rândul său un mesaj

Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, le transmite de asemenea copiilor, la început de an şcolar, să nu uite că învăţătura îi va defini pe viitor ca oameni şi nu poate să le fie luată niciodată.

„Sună clopoţelul şi începe şcoala. Va fi mai greu anul acesta pentru că este un an special, cu multe constrângeri. Pentru unii este primul an în care vă desprindeţi de părinţi şi începeţi o nouă aventură, iar alţii sunteţi în ultimul an înaintea maturizării depline, cu emoţii mari pentru examene. Vouă tuturor vă doresc să aveţi parte de un an bun, să învăţaţi să îi ascultaţi pe profesori şi pe părinţi. Să nu uitaţi că învăţătura vă defineşte pe viitor ca oameni şi nu poate să vă fie luată niciodată. Mult succes!”, a scris Cazanciuc, luni, pe Facebook.

Aproximativ 2.800.000 de elevi şi preşcolari încep, luni, cursurile noului an de învăţământ, în condiţii speciale, având în vedere pandemia de COVID-19, unii dintre ei urmând a învăţa online, alţii în sistem hibrid sau cu prezenţă în clasă.