„Un mesaj special se îndreaptă către cei care vorbesc şi păstrează graiul românesc în afara graniţelor. Sunt convins că nu este uşor să-şi păstreze identitatea, limba şi credinţa.

Vreau să remarc totodată eforturile făcute de profesorii de limba română din afara ţării care transmit noilor generaţii rădăcinile moştenite din trecut şi îi ajută să se definească cultural şi spiritual. Misiunea acestora este adesea grea, realizată în condiţii dificile, şi de aceea profesorii merită, pe lângă respectul şi aprecierea noastre, şi măsuri concrete care să îi susţină”, transmite şeful statului, conform Administraţiei Prezidenţiale.

Școala formează caractere

Klaus Iohannis a adaugat că „şcoala nu transmite doar cunoştinţe, ci formează caractere”.

„Încurajarea lecturii, dezvoltarea caligrafiei, scrierea şi rostirea corectă a cuvintelor ne dezvoltă ca oameni, ca societate şi ca naţiune. Limba este comoara noastră şi este datoria fiecăruia dintre noi să o protejăm”, transmite Klaus Iohannis.

Cu prilejul celebrării Zilei Limbii Române, Palatul Cotroceni va fi iluminat luni, începând cu ora 20,00, în culorile drapelului naţional.

Klaus Iohannis a semnat decretul

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea articolului 1 alineatul 1 din Legea privind reglementarea regimului juridic al unor bunuri imobile aflate în folosinţa unităţilor de cult, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Potrivit formei pentru promulgare a legii, „imobilele aflate în proprietatea statului ori a unităţilor administrativ-teritoriale, atribuite în folosinţă gratuită cultelor religioase după 1 ianuarie 1990, pot fi transmise fără plată în proprietatea unităţilor de cult deţinătoare, în condiţiile prezentei legi”.

Legea a fost adoptată în Parlament pe 27 mai, iar pe 11 iunie a fost transmisă o sesizare de neconstituţionalitate de către deputaţi aparţinând grupurilor parlamentare ale USR, UDMR şi de deputaţi neafiliaţi. Pe 8 iulie, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că prevederile Legii pentru modificarea art.1 alin.(1) din Legea nr.239/2007 privind reglementarea regimului juridic al unor bunuri imobile aflate în folosinţa lăcaşelor de cult sunt constituţionale în raport cu criticile formulate.

Cei din USR au susținut că în loc să sprijine agricultorii să comaseze terenuri și să dezvolte agricultura, statul se va ocupa să comaseze terenurile doar pentru biserici.

Sursă foto: INQUAM/George Călin