”Înţeleg preocuparea cetăţenilor, dar pot spune că teama că preţurile vor creşte este nejustificată. Nu există nici un indiciu referitor la o sporire a inflaţiei”, a afirmat cancelarul, într-un interviu publicat de revista germană „Bild am Sonntag”.

În opinia sa, moneda euro trebuie să fie stabilă în continuare, iar „Banca Centrală Europeană urmează această linie şi va continua să lupte cu succes contra inflaţiei”.

Considerând că eurbondurile sunt „un instument absolut eronat de soluţionare a crizei”, Angela Merkel a explicat că trebuie să se urmărească „atacarea originii îndatorării enorme”, iar eurobondurile nu ar face decât să faciliteze crearea de datorii.

„Mi-am propus ca Germania să fie mai puternică la ieşirea din criză şi cred că se prefigurează o reuşită în acest sens. Este tot mai clar: trebuie să realizăm acelaşi lucru şi pentru Europa. Trebuie să facem tot posibilul pentru ca Uniunea noastră Europeană să fie mai stabilă şi mai competitivă decât înaintea crizei. Consider că este vorba despre cel mai ambiţios obiectiv de la încheierea Războiului Rece şi de la reunificarea germană”, a mai spus politicianul.

Angela Merkel s-a arătat optimistă şi în legătură cu votul care va avea loc în Bundestag referitor la majorarea fondului european de salvare financiară (European Financial Stability Facility -EFSF) , în pofida unor critici venite chiar din rândul formaţiunii sale politice, Uniunea Creştin-Democrată (CDU).

Aceeaşi opinie a fost exprimată şi de ministrul german de finanţe, Wolfgang Scahuble, în declaraţiile publicate tot duminică de „Tagesspiegel am Sonntag”.

”Vom obţine o amplă majoritate nu numai în Bundestag, ci şi în coaliţie”, a spus el, comentând posibilitatea ca proiectul de lege respectiv să fie aprobat mai ales graţie sprijinului opoziţiei social-democrate şi nu voturilor partidelor de guvernământ.