Consiliul local al municipalității din Paris a decis ca accesul în oraș să fie permis doar mașinilor care vor afișa, vizibil, pe parbriz, o vignetă care să certifice norma de poluare a vehiculului. Denumită Crit`Air, aceasta este structurată pe șase paliere de emisii, cărora le corespunde o vignetă cu o anumită culoare. Este important de menționat că vigneta de culoare gri, cea care corespunde mașinilor cu motoare Euro 2 înmatriculate între 1 ianuarie 1997 și 21 decembrie 2000 este ultima acceptată, asta însemnând că vehiculele mai vechi nu mai au deloc acces în oraș. În plus, deși achiziționarea unei astfel de vignete ete extrem de simplă și are un cost de doar 3,70 euro (plus 48 de cenți corespunzători livrării la domiciliu), este posibil ca, în funcție de calitatea aerului din Paris, restricțiile de acces să se extindă, gradual, și asupra mașinilor înmatriculate după 1 ianuarie 1997. Afișarea vignetei este obligatorie de luni până vineri între orele 8 și 20.

Noul tip de vignetă obligatoriu în Paris se aplică atât autoturismelor cât și motocicletelor sau vehiculelor comerciale ușoare (sub 3,5 tone).

În cazul în care omiteți să plasați vigneta la loc vizibil sau nu o ave'i deloc riscați o amendă de 68 de euro.

În schimbul acestei restricționări drastice a accesului cu mașina, primăria oferă un an de abonament gratuit pentru serviciul Velib (închiriere de biciclete) sau 1 an de abonament gratuit pentru Autolib (închirieire mașini electrice).

Vigneta pentru acces poate fi achiziționtă de pe site-ul www.service-public.fr/particuliers/actualites/A10135

Conform oficialilor francezi acesta este doar primul pas pentru limitarea poluării în Paris. De la 1 mai taxele pentru intrarea autocarelor în oraș vror crește major, iar de la 1 iulie vehiculele diesel mai vechi de 2001 vor fi interzise. Vor urma interdicții de acces pentru mașini în diferite zone ale orașului care vor deveni strict pietonale. La începutul anului viitor vor crește și tarifele pentru parcare în funcție de zone.