Incidentul a avut loc pe 4 iulie, atunci când în SUA se sărbătorea Ziua Independenței. Sculptura a fost realizată de către artistul popular local Ales Zupevc, din trunchiul unui tei, cu ajutorul unui fierăstrău.

Ce spune un artist american din Berlin

Brad Downey  a declarat că sculptura a fost retrasă de îndată ce poliţia l-a anunţat despre acest incident, pe 5 iulie.

”Vreau să ştiu de ce au făcut-o”, a spus Downey, care spera că statuia va stimula dialogul despre situaţia politică din Statele Unite, subliniind statutul Melaniei Trump de imigrantă care s-a căsătorit cu un preşedinte care s-a angajat să reducă imigraţia.

Downey a declarat că a depus o plângere la poliţie şi că ar dori să-i intervieveze pe vinovaţi, dacă vor fi găsiţi. Acesta are nevoie de interviu pentru un film pe care îl pregăteşte înainte de expoziţia sa. Expoziția va fi deschisă în Slovenia în luna septembrie.

„Ancheta în acest caz nu a fost încă finalizată, astfel încât nu putem dezvălui detalii, în interesul unor cercetări suplimentare”, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al poliţiei, Alenka Drenik.

Cum arăta statuia

Chipul statuii era necunoscut și înainte de incendiere. Totuși. personajul era ușor de ghicit având în vedere că avea corpul pictat în așa fel încât înfățișa o haină de un albastru pal, asemănătoare cu cea purtată de Melania Trump la ceremonia de depunere a jurământului de către Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA.

Statuia lui Trump a fost prima vandalizată

În luna ianuarie, o statuie mare din lemn asemănătoare lui Donald Trump, proiectată de un artist local anul trecut, a fost incendiată în oraşul Moravce din Slovenia, la est de capitala Ljubljana.