Ministerul Mediului va primi 300 milioane lei în urma rectificării bugetare iar bugetul Ministerul Agriculturii, deşi ar avea nevoie de două miliarde lei, va fi afectat de reduceri.

Guvernul discută miercuri proiectul de rectificare bugetară, iar Ministerul Mediului este unul dintre instituţiile care vor primi bani în plus cu această ocazie.

Astfel, ministrul Laszlo Borbely a solicitat şi va primi 300 de milioane de lei la rectificarea bugetară, pentru co-finanţarea proiectelor în programul operaţional sectorial de mediu, pentru creşterea absorbţiei fondurilor europene.

Pe POS Mediu au fost semnate până acum contracte de 2,5 miliarde euro, sumele care au fost acordate beneficiarilor sunt de 250 milioane euro, dar absorbţia efectivă este de numai 70 milioane euro, potrivit ministrului Mediului.

“Putem fi mândri că suntem primii în Europa în ceea ce înseamnă semnarea contractelor majore. Suntem daţi exemplu pozitiv în Europa, am semnat contracte de circa 2,5 miliarde euro. Din păcate, nu putem fi mândri în ceea ce priveşte absorbţia, efectiv câţi bani s-au cheltuit. Suntem printre ministerele fruntaşe, avem daţi la beneficiari, ca prefinanţare, circa 250 de milioane de euro şi absorbţie efectivă avem circa 70 milioane euro”, a afirmat Borbely.

Ministerul Mediului nu va primi alte suplimentări ale bugetului, în urma rectificării.

Pe de altă parte, ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a declarat că instituţia pe care o conduce ar avea nevoie de sume suplimentare de două miliarde de lei, la rectificare, dar a apreciat că probabil bugetul va fi mai degrabă afectat de reduceri decât să beneficieze de suplimentări.