Medicii explică de ce este nevoie de a treia doză de vaccin COVID. Va fi gratuită

Potrivit medicului toxicolog Radu Țincu este de părere că o a treia doză de vaccin anti-COVID duce la un nivel optim de anticorpi și a precizat că sunt mai multe scenarii de luat în calcul. Medicul spune că a administrarea celei de-a treia doze ar putea fi făcută cu jumătate din cantitatea de vaccin administrată în primele două etape. Așadar, în loc de o doză, oamenii ar putea primi jumătate din doză.

Un alt scenariu văzut de către medicul Radu Țincu este cel care aduce modificări la compoziția vaccinului pentru ca el să corespundă cu variantele virale întâlnite în prezent.

„Sunt mai multe scenarii luate în calcul: unul ar fi ca această treia doză de vaccin să se realizeze cu jumătate din cantitatea de vaccin de la primele două. Alt scenariu va fi legat de faptul că poate va fi necesară o modificare a compoziției vaccinului, astfel încât el să corespundă variantelor virale circulante”, a explicat medicul toxicolog Radu Țincu.

Un medic român din Marea Britanie spune că autoritățile britanice au luat în calcul imunizarea cu cea de-a treia doză, dar doar pentru persoanele de peste 50 de ani.

„Este important să fie vaccinate persoanele la risc şi s-ar putea să fie nevoie să vaccinăm doar persoanele care sunt mult mai în vârstă pentru a preveni internările şi decesele, pentru că am văzut că acolo apar reduceri ale răspunsului imun şi scăpări ale protecţiei imune, deci riscul cel mai mare este pentru persoanele în vârstă”, a explicat Tudor Toma, medic în Marea Britanie.

Florin Cîțu spune că administrarea unei a treia doză va fi gratuită

Premierul a precizat că, în caul în care medicii recomandă vaccinarea cu o a treia doză de vaccin anti-COVID, aceasta va fi gratuită, la fel ca primele două.

„Dacă este nevoie și recomandă medicii, bineînțeles că vom face acest lucru. Avem dozele deja, am luat în calcul vaccinarea și pentru anul viitor, deci dozele sunt contractate, dacă se va schimba strategia de vaccinare va fi inclusă în aceste doze cu siguranță”, a spus Florin Cîțu.

Sursă foto: Dreamstime