Vestea momentului despre medicamentul anti-COVID! Au anunțat azi, 14 ianuarie

Ministerul Sănătății anunță că medicația antivirală orală va putea fi prescrisă în centrele ambulatorii de evaluare de către medicii de orice specialitate pentru pacienții infectați cu SARS-Cov-2. De asemenea, medicamentul Favipiravir va putea fi eliberat în farmaciile cu circuit deschis, numai pe bază de prescripție medicală.

Ordinul pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului Sănătății nr. 487/2020 pentru aprobarea protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2 este publicat în MO nr. 40 din 13.01.2022.

Medicamentul este foarte periculos pentru unii pacienți

Medicul Raluca Zoițanu a scris recent pe pagina sa de socializare că oamenii vor lua orice, atunci când sunt influențați de frică. Aceasta a numit lucrul respectiv drept un „comportament previzibil periculos al populației” și a susținut că Favipiravir poate fi „foarte periculos pentru unii pacienți.

„Nu mai pot cu favipiravir. Aş vrea să văd la fel de mult interes din partea ministrului pentru alte medicamente care nu există în România, pentru alte boli, de care au nevoie mult mai mulți pacienți, fiind şi eficiente.

Ministrul Sănătății a declarat ieri: „Vreau să fiu foarte tranșant. Încercăm să facem acest lucru [să existe în farmacii] pentru Favipiravir, este un medicament antiviral care poate să scurteze cu două-trei zile durata bolii, dar care nu influențează în niciun fel formele complicate și decesul. Asta spun cele câteva studii clinice referitoare la Favipiravir.”

Dar afirmația este cel puțin greşită. Chiar producătorul – unul dintre ei, dar cu interes să vândă în toată lumea – comunica public în noiembrie anul trecut că NU ARE EFECT nici măcar pe scurtarea duratei bolii. Când chiar producătorul spune asta nu mai ai ce să zici. De obicei producătorul de medicamente exagerează, dacă nu chiar minte, despre cât de eficiente, minunate, vindecătoare sunt medicamentele produse de el. Când spune că nu e bun, înseamnă că nu e bun!

Şi nu e nici apă de ploaie. Nu e ceai de tei. Este foarte periculos pentru unii pacienți. Nu că poate fi periculos. Este. De asta pacientul trebuie să şi semneze nişte hârtii înainte să îl ia.  De ce să îl laşi în farmacii ca antibioticele, ca ivermectina în farmaciile veterinare, când începe cel mai grav val de până acum, cu un comportament previzibil periculos al populației – oamenii vor lua orice de frică.

Vor da şi vecinilor. Se vor „descurca” să cumpere şi fără reţetă, mai ales dacă va fi disponibil peste tot în cantități îndestulătoare, ca Paracetamolul şi Molekin Imuno. Pur şi simplu nu înțeleg. Şi am suficientă treabă ca să mai tratez şi efectele adverse ale unor medicamente inutile. La fel şi colegii din spitale”, a scris medicul Raluca Zoițanu într-un mesaj postat pe Facebook.