Coronavirusul este un virus destul de periculos, însă potrivit Reuters, a fost descoperit un alt medicament care i-ar putea face față. Este vorba despre un medicament pentru artrită reumatoidă al companiei Eli Lilly. Acesta reduce perioada de recuperare a bolnavilor de Covid-19 spitalizaţi, dacă este administrat împreună cu tratamentul remdesivir, produs de Gilead Sciences, inofrmează news.ro.

Medicamentul baricitinib, comercializat sub numele de Olumiant, a redus perioada medie de recuperare cu aproximativ o zi atunci când a fost administrat împreună cu remdesivir, comparativ cu pacienţii trataţi doar cu medicamentul antiviral, a anunţat Eli Lilly.

De asemenea, în luna mai a acestui an, Remdesivir a fost autorizat de urgenţă în Statele Unite, după ce datele din studiile clinice au arătat că a contribuit la reducerea cu 31% a perioadei de spitalizare a pacienţilor.

Medicamentul este aprobat și disponibil

Totodată, Eli Lilly a anunţat că intenţionează să discute cu dministraţia pentru Medicamente şi Alimente despre posibila autorizare de urgenţă în SUA a medicamentului baricitinib, pe baza rezultatelor studiului clinic efectuat, în cadrul căruia au fost testaţi peste 1.000 de pacienţi.

”Ca medicament care este deja aprobat şi disponibil, considerăm că baricitinib poate fi o opţiune de tratament suplimentară importantă, în timp ce comunitatea medicală continuă să înveţe cum să gestioneze cel mai bine pacienţii spitalizaţi cu Covid-19”, a declarat Vamil Divan, analist la banca Mizuho.

În ceea ce privește eficiența medicamentului baricitinib, licenţiat de Eli Lilly de la compania Incyte, potrivit ultimelor informații, acesta ar putea ajuta la suprimarea unei reacţii imunitare posibil letale la Covid-19, numită ”furtuna de citokine”.

Pandemia de coronavirus a și-a făcut debutul pe glob la începutul acestui an, răspândindu-se într-un mod mai rapid decât s-ar fi așteptat oricine. În acest context, în luna iunie a acestui an, Eli Lilly a mai început un alt studiu clinic de fază finală pentru testarea baricitinib ca monoterapie pentru pacienţii spitalizaţi din Statele Unite, Europa, Asia şi America Latină.