OMS a precizat marţi că analizează datele privind eficacitatea molnupiravir, medicamentul anti-Covid administrat oral, sub formă de pastile, care a fost dezvoltat de compania Merck.

Medicamentul anti-Covid ”ar putea fi o nouă armă de luptă împotriva pandemiei”

Potrivit EFE, medicamentul anti-Covid ”ar putea fi o nouă armă de luptă împotriva pandemiei”.

„Este un progres interesant, deşi trebuie să vedem toate datele complete”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier.

Totodată, compania Merck a mai declarat că a realizat o cerere de autorizare în regim de urgenţă a pastilei sale anti-COVID-19 la Agenţia pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite (FDA).Conform unui studiu, aceasta ar diminua cu aproximativ 50% riscul de spitalizare pentru cei depistați cu boala provocată de coronavirus. Acest tratament cu pastile este văzut ca fiind o modalitate de prevenire a pandemiei.

Vaccinurile contra COVID-19 nu sunt singura armă de combatere a noului coronavirus

Christian Lindmeier a precizat că vaccinurile şi medicamentele împotriva COVID-19 nu sunt unica armă de combatere a noului coronavirus. Totodată, acesta a mai sugerat și că distanțarea și purtarea măştilor sunt utile pentru cei care nu pot utiliza produsele din farmacie.

Merck se orientează pentru cererea sa de autorizare pe o cercetare clinică realizată alături de partenerul său Ridgeback Biotherapeutics în rândul unor persoane diagnosticate cu forme uşoare până la moderate de COVID-19 şi  care au cel puţin un factor de risc agravant.

Acestea au beneficiat de tratament un număr de cinci zile de la primele simptome ale virusului. Rata de spitalizare la pacienții care au primit medicamentul a fost de 7,3%.

În ceea ce privește persoanele diagnosticate cu Molnupiravir, comparativ cu opt cazuri în al doilea grup de studiu, nu a fost identificat niciun caz de deces.

Noul medicament poate avea un mare progres

Medicamentul are șansa de a avea un mare progres, în special în ţările care au rate de vaccinare mici. Acest tratament trebuie să fie găsit pe piață la un preț accesibil. Un tratament de cinci zile cu Molnupiravir la preţul pieţei poate ajunge chiar la suma de 700 de dolari, dar dacă medicamentul este fabricat în India, acesta ar putea ajunge la 20 de dolari.