Guvernul a anunţat că a destituit responsabili militari de rang înalt, în cadrul unei anchete de corupţie.

Deocamdată, nu se ştie cum a fost posibilă dispariţia, doar în 2010, a unor produse medicale însumând 42 de milioane de dolari şi dacă această situaţie a provocat vreo victimă în rândurile militarilor afgani, responsabili americani insistând că rolul lor se încheie odată cu predarea medicamentelor părţii afgane.

SUA i-au cerut constant preşedintelui afgan Hamid Karzai să impună măsuri vizând eradicarea corupţiei la nivel înalt, pentru a demonstra că administraţia sa este un partener real în eforturile de reconstrucţie a ţării.

O sursă militară americană, citată de AP, a indicat că medicamentele şi ajutoarele financiare oferite de SUA ar fi fost suficiente pentru întreţinerea întregii armate afgane. Cu toate acestea, majoritatea unităţilor militare afgane se plâng de lipsa unor echipamente adecvate şi a medicamentelor, în principal a morfinei şi antibioticelor.

Un echipament de diagnosticare destinat armatei afgane a ajuns într-o clinică privată din Kabul şi acesta este doar unul dintr-o mulţime de presupuse cazuri similare, a insistat sursa citată.

Aprovizionarea cu medicamente şi echipamente americane a ţinut cont de sporirea numărului de militari afgani, de la 70.000 în 2008, la aproximativ 147.000 de persoane, în prezent – a indicat colonelul Schuyler Geller, comandantul unei unităţi medicale militare, care a optat pentru anonimat. Acesta a explicat că, în general, produsele nu ajung la destinaţie, fiind comercializate în afara circuitului militar.

Unul din responsabilii militari destituiţi a explicat că subvenţiile americane sunt insuficiente în contextul mai mult decât dublării numărului de militari afgani, iar din puţinele medicamente americane, majoritatea ajung să fie vândute în farmacii particulare.

Fraudarea fondurilor destinate armatei preocupă majoritatea responsabililor militari internaţionali în regiune, atât timp cât formarea unor forţe afgane capabile să asigure securitatea Afganistanului, după retragerea forţelor internaţionale, în 2014, reprezintă un punct-cheie al strategiei NATO în această ţară.