Apar primele decizii în scandalul azilelor groazei din judeţul Ilfov.

Supraveghere video în centrele de îngrijire. Acestea vor fi verificate mai des

După ce premierul Marcel Ciolacu a cerut, la începutul şedinţei de Guvern de vineri, să vadă primele demiteri în acest caz revoltător, ministrul Muncii şi Solidarității Sociale, Marius Budăi, a venit cu informaţii noi, în briefingul de presă de la finalul şedinţei.

Spre exemplu, legislaţia urmează să fie schimbată, astfel încât să fie permisă monitorizarea video în astfel de centre, pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete.

„Într-o primă fază, i-am prezentat câteva măsuri, aşa cum era normal, premierului Marcel Ciolacu. Introducerea în legislaţie a unei cerinţe privind instalarea de camere de luat vederi privind monitorizarea activităţii din aceste centre, astfel încât, dacă este cazul înregistrările să poată să fie puse la dispoziţia organelor de control sau de anchetă.

Vom afişa pe site-ul Ministerului Muncii o listă a centrelor verificate, după care ulterior această listă va fi actualizată periodic. Vom reglementa printr-un act normativ procedurile de colaborare cu reprezentanţii societăţii civile”, a declarat Marius Budăi.

Auditori sociale pentru fiecare centru de îngrijire şi asistenţă

O altă veste bună din acest domeniu este finalizarea modificărilor pentru Legea asistenţei sociale. Totul este aproape gata, a explicat Marius Budăi, care a precizat că, pe viitor, fiecare centru de îngrijire şi asistenţă va avea un auditor social.

„Am avut în această perioadă, începând din februarie-martie, consultări cu Organizaţia Naţiunilor Unite, cu tot ceea înseamnă Comisia Europeană, dar şi cu Consiliul Asistenţilor Sociali din România.

În această perioadă lucrăm, din februarie-martie, la modificarea Legii asistenţei sociale, astfel încât pentru fiecare centru de îngrijire şi asistenţă să existe un auditor social.

Vom defini, prin Codul ocupaţional din România ce înseamnă auditor social şi ce tipuri de verificări independente asupra condiţiilor de cazare, igienă, tratament, poate să iniţieze. Proiectul de act normativ este deja aproape finalizat la nivelul Ministerului Muncii”, a afirmat vineri, 7 iulie, ministrul Muncii.

Şeful DGASPC Ilfov nu ar mai trebui să fie în funcţie, consideră Marius Budăi

Marius Budăi a transmis şi un mesaj către Hubert Thuma (PNL), care este în prezent preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov. Ministrul Muncii spune că, în locul acestuia, şeful Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ilfov, Bogdan Iulian Pintea, ar fi fost deja demis, mai ales că acesta trebuia oricum suspendat, fiind trimis în judecată pentru divulgare de informaţii într-un dosar în care o fetiţă a fost violată.

„Este o întrebare bună pe care cu siguranţă cred că o să o adresaţi şi preşedintelui CJ Ilfov (Hubert Thuma de la PNL – n.r.), indiferent de la ce partid este, însă dacă eu aş fi fost preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, acea persoană nu ar mai fi fost la acolo ( la conducerea DGASPC Ilfov – n.r.). Era cel puţin, pentru că un proces până la final nu este vinovat, ca cel puţin pe durata procesului atunci când vorbeşti de copii este impardonabil. Trebuia să fie suspendat”, a explicat Marius Budăi.

Premierul Marcel Ciolacu vrea să vadă demiteri imediate

„Solicit domnului ministru al Muncii ca astăzi, conducerea ANPIS să fie destituită, şi conducerea AGPIS Ilfov. Conducerea AGPIS Ilfov, care are atribuţii clare de control şi autorizare a acestor centre, au autorizat un centru pe 29.06, unul pe 10.05 şi un centru autorizat provizroiu pe 10.05.2023. Dl ministru o să vă prezinte nişte poze din dosar care arată că aceste centre sunt hoteluri de 5 stele şi realităţile pe care presa le-a găsit acolo.

Anumiţi funcţionari au schimbat pozele şi realitatea şi au dus către conducerea ANPIS către autorizare imagini şi lucruri care nu aveau nicio legătură cu realitatea. Vă rog, dle ministru, toate materialele pe care le aveţi să le puneţi la dispoziţia presei. Cu toate informaţiile. Românii să ştie exact ce s-a întâmplat.

Vreau să fac, nefiind în atribuţiile mele de prim-ministru, un apel la conducerea CJ Ilfov şi conducerea Primăriei Sectorului 3, să destituie de urgenţă conducătorii DGASPC-urilor locale. Aveau atribuţii directe în ceea ce priveşte funcţionarea şi calitatea serviciilor către persoanele vârstnice, copii sau persoane cu dizabilităţi”, a fost mesajul ferm transmis de către Marcel Ciolacu vineri, 7 iulie.