Așadar, autoritățile din Spania au decis să reintroducă masca obligatorie în spitale.

Măsura, care se aplică și românilor stabiliți în Spania, a fost implementată ca urmare a creșterii numărului de cazuri de gripă și COVID-19.

Spania a reintrodus masca obligatorie în spitale

Ministrul Sănătății din Spania, Monica Garcia, a oferit mai multe explicații. Aceasta declarat că hotărârea este necesară pentru a-i proteja pe angajații din domeniul sănătății. Măsura va intra în vigoare pe 10 ianuarie.

„Vorbim despre punerea unei măști când intri într-un centru de sănătate și despre scoaterea ei când pleci. Nu cred că este vreo dramă. Este o măsură simplă”, a declarat Monica Garcia pentru Cadena Se, conform Sky News.

Mai mulți oficiali regionali s-au împotrivit măsurii

Măsura se va aplica în toată țara în ciuda opoziției unor oficiali regionali din domeniul sănătății. În unele regiuni, precum Valencia, Catalonia, Murcia și Insulele Canare, măsura se aplică deja. Potrivit sursei menționate, măsura este impusă de autoritățile locale.

Amintim că Spania a declarat încheierea oficială a crizei de sănătate cauzată de pandemia de COVID-19 în iulie anul trecut. La momentul respectiv, autoritățile au spus că oamenii nu mai trebuie să poarte măști în centrele de sănătate.

Spania a fost una dintre ultimele țări din Europa care a luat decizia menționată, notează sursa menționată.

În ultimele săptămâni, autoritățile spaniole au înregistrat o creștere a cazurilor de COVID, gripă și alte boli respiratorii.

În ultima săptămână a anului 2023, cazurile de gripă au crescut cu 75% în Spania, conform datelor publicate de Institutul de Sănătate Carlos III.

Cazurile de COVID sunt mai puține. Totuși, numărul persoanelor internate în spitale este în creștere, în special în rândul persoanelor în vârstă, subliniază Sky News.

Gripa se extinde în mod obișnuit în această perioadă a anului

Amintim că în Italia s-a anunțat înregistrarea unui nivel record al bolilor respiratorii. Datele au fost înregistrate pe fondul răspândirii gripei și a COVID-19 în Europa.

La rândul său, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a emis o recomandare conform căreia persoanele care se simt rău ar trebui să:

  • evite să iasă din casă;
  • să ia în considerare utilizarea măștilor atunci când se află în aglomerări sau în unități sanitare.

Gripa se extinde în mod obișnuit în această perioadă a anului, afectând însă unele țări mai intens decât altele.