Așadar, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara a decis impună purtarea măștii de protecție în toate spațiile deschide situate pe o rază de 100 de metri în vecinătatea școlilor din județ. Hotărârea a fost luată vineri seara, cu scopul prevenirii infecțiilor cu coronavirus.

Masca de protecţie va trebui purtată astfel încât să acopere nasul şi gura de către toate persoanele care au împlinit vârsta de cinci ani, începând de luni până vineri, între orele 7,45 şi 20,00.

Hotărârea CJSU Hunedoara mai prevede ca toţi angajaţii din spitalele judeţului, de la Serviciul de Ambulanţă, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi cei de la centrele rezidenţiale de îngrijiri să fie testaţi RT-PCR atunci când se întorc la serviciu după ce au fost plecaţi în concediu, învoiri sau zile de recuperări.

Se vor intensifica controalele

Membrii CJSU au mai decis intensificarea activităţilor de control în pieţe, târguri şi mijloace de transport în comun.

„Potrivit documentului semnat de prefectul judeţului, Petru Călin Marian, preşedintele CJSU, în urma analizării datelor privind incidenţa cumulată a cazurilor pozitive în ultimele 14 zile, de 3/1.000 de locuitori, în judeţul Hunedoara nu sunt situaţii unde sunt depăşiri şi nu este necesară instituirea carantinei zonale”, se arată într-o informare a Prefecturii Hunedoara.

Situaţia cazurilor pozitive a căror incidenţă pentru fiecare localitate depăşeşte valoarea de 1,5 /1.000 de locuitori va fi analizată la începutul săptămânii viitoare. În funcţie de rezultate, vor fi stabilite măsurile care se impun în ceea ce priveşte unele activităţi comerciale cu publicul.

Ce spune Iohannis despre starea de urgență

Numărul de cazuri de coronavirus continuă să crească motiv pentru care tot mai mulți români se întreabă dacă autoritățile vor institui din nou starea de urgență pe teritoriul României.

La această întrebare răspunde chiar președintele Klaus Iohannis. Șeful statului a făcut o vizită, vineri după amiaza, la Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), de unde a ținut și o conferință de presă.

În cadrul acesteia, președintele Iohannis a subliniat că românii nu trebuie să intre în panică dar că trebuie să țină cont că ne aflăm într-o situație deosebită. Șeful statului a reiterat că nu are de gând să instituie, din nou, stare de urgență.

”Nu intentionez sa revenim la starea de urgenta. Exista masuri mai putin dure. Sunt adeptul masurilor preventive tip masca, tip distanta si trebuie sa recunosc ca evenimentele la care se aduna multa lume si controlul devine mai greoi vor trebui restrictionate.”, a declarat vineri, șeful statului.