Vești de ultimă oră pentru locuitorii din Brașov. În contextul în care incidenţa cumulată COVID-19 a depăşit pragul de 6 cazuri la o mie de locuitori Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Braşov a instituit, joi, obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile deschise.

Anunțul a fost făcut de Primăria Brașov. Potrivit sursei citate, pe lângă masca de protecție se anunță și alte măsuri având în vedere incidența extrem de mare.

„Având în vedere că, la nivelul municipiului Braşov, incidenţa cumulată înregistrată astăzi, 7 octombrie, este de 6,01/1.000 de locuitori, şi adresa Instituţiei Prefectului cu privire la măsurile obligatorii pe care Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă au obligaţia să le ia la atingerea acestui prag, începând de astăzi, 7 octombrie, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie în toate spaţiile publice deschise”, a transmis, joi, Primăria Braşov.

Sursa citată mai precizează că există și o serie de excepții privind obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice deschise. Mai exact, este vorba despre „persoanele care desfăşoară activităţi, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc”.

Primăria Brașov mai anunță că în cursul zilei de vineri, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă va fi convocat pentru a dispune celelalte măsuri care se aplică în cazul în care incidenţa cumulată COVID-19 depăşeşte 6 cazuri/1.000 de locuitori.

Restricții pe bandă rulantă în Brașov

Amintim faptul că miercuri, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Braşov a reevaluat situaţia răspândirii coronavirusului la nivelul comunei Sânpetru, limitrofă municipiului Braşov, unde, în 48 de ore, incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19 a crescut de la 7,17/1.000 la 8,40/1.000 de locuitori.

Conform sursei citate și în această localitate, începând de joi, au intrat în vigoare restricții drastice pentru persoanele nevaccinate.

Mai exact, potrivit reglementărilor legale, în comuna Sânpetru, doar persoanele vaccinate sau care au trecut prin boală vor putea circula fără restricţii în orice interval orar, acestea trebuind să aibă asupra lor un certificat COVID, care să dovedească trecerea a cel puţin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau trecerea prin boală perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu noul coronavirus.

În ceea ce privește situația persoanlor nevaccinate, ele nu vor putea circula în intervalul 20,00-5,00, cu anumite excepţii prevăzute de normele legale şi care vor trebui menţionate în declaraţia pe proprie răspundere sau adeverinţa de la angajator/legitimaţia de serviciu.

La fel ca și în municipiul Brașov, masca de protecție va fi și ea obligatorie în spaţiile publice, inclusiv cele deschise, iar magazinele vor fi deschise în intervalul orar 5,00-22,00. De menționat este faptul că în restaurante şi cafenele este permis doar accesul persoanelor vaccinate sau care au trecut prin boală, activitatea acestora fiind permisă între orele 5,00-24,00.