Comisia a adoptat proiectul de lege cu 14 voturi pentru și 9 împotrivă, cu sprijinul republicanilor Cynthia Lummis, Steve Daines și Kevin Cramer, informează NBC News.

În conformitate cu legislația federală actuală, băncile și creditorii riscă urmărirea penală, dacă oferă servicii companiilor care vând, fie și legal, marijuana. Liderul majorității din Senat, democratul Chuck Schumer, a declarat că va aduce în curând legea în discuție pentru a fi examinată în plenul Senatului, unde ar urma să fie aduse mai multe amendamente.

Legătura dintre sectorul bancar și marijuana

„De prea mult timp, afacerile cu canabis au fost obligate să se bazeze în primul rând pe tranzacții cu numerar, fără carduri de credit sau de debit. Tranzacțiile cu numerar sufocă dezvoltarea acestor afaceri, le expune unor riscuri, le face ținte ușoare pentru furt, tâlhărie și alte infracțiuni. Nicio industrie nu poate prospera dacă nu poate accesa infrastructura bancară, în special o astfel de industrie care crește repede și este nouă, precum cea a canabisului”, a afirmat Chuck Schumer.

Unul dintre autorii proiectului de lege, senatorul Jeff Merkley, a declarat că votul din comsia bancară reprezintă un „moment istoric” și că astfel se va pune capăt tranzacțiilor exclusiv în numerar și se va îmbunătăți siguranța publică în întreaga țară.”

Senatorul republican Kevin Cramer a declarat: „Imposibilitatea companiilor legale de canabis de a accesa serviciile bancare, este foarte periculoasă. Astfel, forța de muncă este mai vulnerabilă dacă este obligată să facă tranzacții doar cu numerar”.

„Băncile și uniunile de credit din Dakota de Nord au nevoie de o lege care să le ofere siguranța că nu vor suferi represalii din partea guvernului federal”, a spus senatorul Cramer. „A opera, ca întreprindere, doar cu numerar este ceva ce poate face magazinul de limonadă din colțul străzii, dar este inadecvat pentru o industrie atât de controversată. Mă opun cu fermitate legalizării canabisului, dar acesta este apanajul statului”, a continuat el.

Administrația Biden a recomandat reclasificarea marijuana în conformitate cu legile federale privind drogurile

Chiar dacă așa-numita lege SAFER va fi adoptată în Senat, în Cameră soarta sa este mai puțin sigură. Unii republicani, inclusiv președintele Kevin McCarthy, au votat pentru proiectul de lege în anii precedenți. Acum, McCarthy nu a spus dacă legea are o șansă în Congres.  Votul din comisia bancară din Senatul SUA vine la doar trei săptămâni după ce administrația Biden a recomandat reclasificarea marijuana în conformitate cu legile federale privind drogurile.

Săptămâna trecută, experții Congresului au raportat că Drug Enforcement Administration (DEA) ar putea să urmeze recomandarea de a clasiifica marijuana, de pe Lista I, pe Lista III a Legii privind controlul substanțelor. Și Departamentul de Sănătate al SUA a cerut Agenției de aplicare a legii privind drogurile (DEA) să relaxeze normele federale privind canabisul. Drogul este ilegal la nivel federal, în ciuda faptului că 40 din cele 50 de state americane au adoptat legi care legalizează utilizarea sa, într-o anumită formă. În prezent, canabisul este inclus în aceeași clasă de droguri ca și heroina și LSD. Dacă DEA își schimbă clasificarea, aceasta ar putea marca cea mai semnificativă schimbare în politica americană în materie de droguri din ultimele decenii.