La câteva ore după declaraţiile făcute de premierul Florin Cîţu, privind o eventuală relaxare a restricţiilor după 1 iunie, Valeriu Gheorghiţă a comentat şi el pe marginea acestui subiect.

Este obligatorie accelerarea campaniei de vaccinare ca să putem relaxa restricţiile

În cadrul unei conferinţe de presă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare din România a subliniat că orice relaxare trebuie să fie combinată cu o accelerare a campaniei de imunizare.

“Esenţial este să reducem cât mai mult masa critică a populaţiei receptive. În momentul în care vom relaxa aceste restricţii, avem un risc foarte mic de recădere din punct de vedere epidemiologic şi de a reintra într-o perioadă de restricţii”, a declarat, marţi, Valeriu Gheorghiţă.

Există un nivel de siguranţă de la care putem fi siguri că situaţia nu se agravează din punct de vedere epidemiologic?

Preşedintele CNCAV a mai subliniat că măsurile de relaxare vor veni obligatoriu la pachet cu o monitorizare foarte atentă, pentru cel puţin două săptămâni, a impactului acestor decizii.

“Este foarte greu, în plină pandemie, de stabilit un nivel de siguranţă”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă.

“Aşa cum s-a întâmplat până la acest moment, orice măsură de relaxare este important să vină la pachet cu o supraveghere foarte atentă din punct de vedere epidemiologic, pentru a avea o monitorizare de cel puţin două săptămâni pentru a evidenţia eventualul impact în ceea ce priveşte creşterea numărului de cazuri şi progresiv se pot relaxa şi alte măsuri.

Este foarte greu, în plină pandemie, de stabilit un nivel de siguranţă de la care eşti convins că lucrurile nu se pot agrava din punct de vedere epidemiologic. Tocmai din acest motiv, este important ca un număr cât mai mare de persoane să fie vaccinate, pentru că o persoană vaccinată este o persoană care din punct de vedere al receptivităţii faţă de această infecţie este mult mai bine protejată”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, în conferinţa de presă susţinută marţi, 4 mai.

Fără mască pe plajă sau la munte după 1 iunie? Florin Cîţu are o condiţie

Marţi, premierul Florin Cîţu a lăudat mersul campaniei de vaccinare şi a declarat că se văd deja efectele, scăzând numărul persoanelor infectate.

“Se vede clar că accelerarea campaniei de vaccinare a avut un efect pozitiv și numărul de persoane infectate scade pentru că a crescut numărul persoanelor vaccinate. M-am uitat la București, Cluj, Timișoara, Constanța, cam toate sunt peste 20% rata de vaccinare, și dacă ne uităm la municipii Cluj-Napoca este la 34%, Bucureștiul e la 30%, deci este clar că în orașe am reușit să avem un ritm puternic pe care trebuie să-l păstrăm.

Aici este legătura directă între scăderea numărului de persoane infectate și creșterea ratei de vaccinare. Dacă atingem acele 5 milioane la 1 iunie, am putea să redechidem mai mult lucrurile”, a precizat şeful Guvernului.

“E clar că putem vorbi de fără mască pe plajă, de exemplu, fără mască dacă mergem la munte în drumeţie”, a mai precizat acesta, referitor la deciziile posibile după 1 iunie.

Sursa foto: Capital