Marea Britanie ia o decizie șoc și anunță că va permite, în cazuri rare, ca o persoană să fie vaccinată cu două vaccinuri diferite pentru Covid-19. Această hotărâre vine în contextul în care nu există dovezi legate de gradul de imunitate oferit, transmite Reuters, citat de news.ro.

Îndepărtându-se de alte strategii existente la nivel mondial, guvernul de la Londra a anunţat că oamenii ar putea primi două vaccinuri diferite pentru Covid-19, de exemplu dacă primul vaccin primit nu mai este disponibil, potrivit recomandărilor publicate în ajunul Anului Nou.

”Dacă acelaşi vaccin nu mai este disponibil, sau dacă nu se cunoaşte ce vaccin a primit o persoană, este rezonabil să fie administrat vaccinul disponibil local, pentru a finaliza vaccinarea”, potrivit recomandărilor.

Directorul pentru imunizări al Public Health England, Mary Ramsay, a spus că acest lucru se va întâmpla extrem de rar şi că guvernul nu recomandă amestecarea vaccinurilor, în schema de vaccinare care necesită administrarea a două doze, la un interval de câteva săptămâni.

Număr record de decese

Trebuie subliniat că pandemia de Covid-19 a făcut prăpăd în Marea Britanie. Aici au murit peste 74.000 de oameni, acesta fiind al doilea cel mai ridicat bilanţ al deceselor din Europa. În acest moment, oficialii din sectorul sănătăţii se grăbesc să administreze vaccinurile pentru a ajuta la oprirea pandemiei. Guvernul a reactivat spitalele de urgenţă construite la începutul epidemiei, în condiţiile în care saloanele spitalelor se umplu de pacienţi cu Covid-19.

În decembrie, Marea Britanie a devenit prima ţară care a autorizat folosirea în regim de urgenţă a vaccinurilor împotriva Covid-19 dezvoltate de Pfizer/BioNTech şi AstraZeneca/Universitatea Oxford.

Ambele vaccinuri trebuie administrate în două doze, la câteva săptămâni distanţă, dar nu au fost create pentru a fi amestecate. Noile recomandări ale guvernului afirmă că ”nu există dovezi că vaccinurile pentru Covid-19 sunt interschimbabile, cu toate că există studii în curs”. Cu toate acestea, recomandarea este că, deşi trebuie făcute toate eforturile pentru a finaliza administrarea cu acelaşi vaccin, dacă pacientul ”se află într-un risc imediat” şi dacă este ”improbabil să mai participe”, atunci poate primi un vaccin diferit.