Marea Britanie pregăteşte o nouă lege a serviciilor financiare care să susţină competitivitatea şi deschiderea pentru afaceri a centrului financiar din City of London, după ieşirea din Uniunea Europeană, transmite Reuters, conform news.ro.

Accesul Marii Britanii la piața comunitară a băncilor și a altor firme financiare va continua până în decembrie, când va expira acordul de tranziţie, deşi a ieşit din UE în ianuarie.

John Glen, ministrul pentru servicii financiare, a declarat luni că noua lege pentru serviciile financiare va crea un sistem modern, flexibil şi solid de reglementări financiare.

„Legea va susţine continuarea competitivităţii globale a sectorului britanic al serviciilor financiare, prin îmbunătăţirea standardelor prudenţiale globale, promovarea deschiderii faţă de pieţele internaţionale şi menţinerea eficienţei cadrului de reglementări pentru serviciile financiare şi soliditatea pieţei de capital”, a declarat Glen.

Referirea la standardele prudenţiale globale va calma autorităţile de reglementare britanice, care au avertizat să nu fie slăbite standardele, la scrierea noilor reglementări.

„Menţinerea unui sistem de reglementări şi de supraveghere puternic şi solid şi atingerea celor mai ridicate standarde internaţionale merg mână în mână cu poziţia Marii Britanii de centru financiar global”, a declarat Christopher Woolard care se va retrage din funcţia de director general interimar al Autorităţii pentru Conduită Financiară.

UE, cel mai mare client al City of London, a anunţat că va acorda caselor britanice de clearing acces temporar pe piaţa sa, dar că nu va permite băncilor din Londra să ofere servicii directe clienţilor din UE, obligându-le să îşi transfere activităţile în noi centre europene.