Autorităţile britanice au comunicat luni cel mai scăzut bilanţ zilnic de decese în rândul persoanelor testate pozitiv pentru noul coronavirus.

Astfel, 55 de britanici au decedat luni, conform statisticilor oficiale.

Scoția și Irlanda de Nord, fără decese

Numărul total al deceselor din cauza pandemiei anunţat de Ministerul britanic al Sănătăţii se ridică astfel la 40.597, în timp ce numărul contaminărilor a crescut cu 1205, ajungând la 287.399.

Numărul cazurilor noi, 1205, este cel mai mic de la începutul măsurilor de izolare.

În Scoţia şi Irlanda de Nord, unde bilanţul deceselor este de 2415 şi respectiv 537, nu a mai fost înregistrat niciun deces timp de două zile consecutiv.

Omagiu pentru românii din Marea Britanie

În context, Institutul Cultural Român din Londra şi Ambasada României în Marea Britanie au organizat joi, 4 iunie, un eveniment special de celebrare a contribuţiei extraordinare adusă de comunitatea românească din Marea Britanie în lupta împotriva pandemiei.

Concertul susţinut de muzicianul originar din Timişoara (Alexandru-Mihai) Sascha Bota (violă) şi pianistul australian Cameron Roberts fusese iniţial programat să aibă loc la începutul lunii aprilie în cadrul seriei Enescu a ICR Londra, în faţa unui public de 200 de iubitori ai muzicii clasice.

În noul format, evenimentul a fost transmis pe canalele de social media ale celor două instituţii, cât şi ale altor organizaţii româneşti, fiind vizionat de o audienţă de peste 11.000 de persoane.

”Povară disproporţionat mai mare”

În deschiderea serii, ES Dan Mihalache, Ambasadorul României în Marea Britanie, a declarat că este mândru să servească a doua cea mai mare comunitate naţională din Regatul Unit, un grup de oameni diverşi, dar având în comun o etică a muncii exemplară.

„Este de necontestat că ei au avut de dus o povară disproporţionat mai mare de la începutul pandemiei, pentru că mulţi lucrează în sănătate şi asistenţă socială, educaţie şi îngrijirea copilului, producţia şi distribuţia alimentelor, utilităţi, siguranţă publică şi transport.

Sunt recunoscător vocilor din societatea britanică largă care au apreciat contribuţia românilor şi româncelor în aceste vremuri tulburi. Într-un moment în care Regatul Unit şi România sărbătoresc 140 de ani de relaţii diplomatice, este foarte important că meritele le sunt recunoscute”, a declarat ambasadorul.