Trebuie să fiți foarte atenți la persoanele care pretind că au venit să vă aducă ceva în dar sau de pomană. Așa au fost păcăliți mai mulți pensionari din București.

Victima acestora a fost și un pensionar de 74 de ani din Capitală. O escroacă l-a bordat pe stradă, când se întorcea de la biserică, l-a urmărit până la intrarea în apartament şi, sub pretextul că îi va oferi ceva de pomană, a intrat în locuinţa pensionarului, scrie digi24.ro.

Victimă: A venit în casă, cu o farfurie cu niste pateuri şi cu o hârtie şifonată de 200 de lei, zicând că dă de pomană unui anume Vasile. Aproape m-a hipnotizat de am acceptat.

Victimă: A ieşit afară, a zis să iau un chibrit să aprind o lumânare. Apoi a venit cu o altă persoană. Am stat pe scaun în bucătărie şi mi-a zis că îmi aduce şi nişte sarmale, să îi dau un platou. M-a ţinut de vorbă şi, nu mi-am dat seama, cealaltă a umblat prin casă. Erau toate sertarele, şi de la bibliotecă şi de la dulapurile din cele două dormitoare, trase.

Cele două femei au furat toate bijuteriile bătrânului, dar au fost prinse de autorități. Acestea au înșelat zeci de bătrâni din sectorul 3.

Diana Sarca, purtător de cuvânt Poliţia Capitalei: Nu oricine vine cu un premiu, sau cu pomană, nu sunt întodeauna oameni bine intenţionaţi, mai ales dacă sunt necunoscuţi. Trebuie să fim foarte foarte foarte atenţi cui permintem accesul în locuinţa noastră.

Specialiştii spun că fenomenul a luat amploare şi pentru că în România sunt un milion şi jumătate de bătrâni care nu au pe nimeni.

Dan Antonescu – expert criminolog: De multe ori e vorba de acea singurătate pe care ei încearcă să o îndepărteze discutând, solializănd cu astfel de oameni. Apoi este bunul simţ, îţi bate cineva la uşă, nu sunt obişnuiţi să îi repeadă, să îi refuze, nu vreau să discut cu dumneata, nu te cunosc, te rog să pleci.

Păţit, pensionarul spune acum că există o singură variantă pentru a nu deveni victima şarlatanilor.

Victimă: Totul este să nu intri în jocul acesta al lor sau alte jocuri pe care le au bine pregătite. După mine, în acest sens, ele sunt foarte bine instruite.