Marcel Ciolacu, despre concediile medicale din 2022: Au fost 8,1 milioane. S-a abuzat de acest fenomen

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că în 2022 au fost 8,1 milioane de concedii medicale și că „s-a abuzat de acest fenomen: „Ar însemna vreo 140 de ani de nemuncă în România. Aștept un raport de la președinta CNAS”.

„Există, am aflat și eu în ședința de guvern, aveam anumite semnale și aștept un raport de la președinta CNAS… Anul trecut au fost 8,1 milioane de concedii medicale, la o populație lucrativă de 6 milioane de români. Am cerut o analiză foarte clară să vedem din ce domeniu sunt, privat, public… Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată și cred că nu în România, ci în Europa”,  a spus Marcel Ciolacu.

Raportul CNAS va fi făcut public

Premierul a precizat că raportul CNAS va fi făcut public.

„Ar însemna vreo 140 de ani de nemuncă în România. Sunt oameni care au nevoie de concedii medicale, dar este evident că s-a abuzat de acest fenomen și vă anunț că este o datorie de anul trecut la concedii medicale de 6 miliarde de lei, respectiv 1,3 miliarde de euro. Este normal să faci analiză nu numai la CNAS, nu numai la felul cum se eliberează aceste concedii medicale. Nu sunt de acord să urmărim 6 milioane de oameni să îi căutăm pe acasă, pentru că nu e o abordare sănătoase la cap”, a mai spus Ciolacu.

Poliția concediilor medicale, un proiect imposibil de aplicat

Proiectul de lege depus de Raluca Turcan, pentru verificarea cu Poliția a celor aflați în concediu medical, a stârnit atât revoltă, cât și stupoare printre români.

„În primul rând nu intră în atribuțiile polițistului să facă astfel de verificări, conform legii 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române. În al doilea rând, avem un deficit de personal uriaș. Nu reușim să rezolvăm dosarele de cercetare penală aflate în lucru, din cauza lipsei de personal, iar doamna Turcan ar vrea să ne trimită să verificăm salariații în concediu medical. Orice idee îi vine vreunui politician are impresia că poate fi pusă în aplicare cu Poliția. Poate ar trebui să mergem să verificăm și dacă pacientul și-a administrat corect medicamentele. Ne așteptăm și la asta.

În al treilea rând, dacă doamna Turcan spune că românii își iau concedii medicale ca să meargă la pescuit și să-și facă treburile prin gospodărie, problema nu este a celor care beneficiază de aceste concedii, ci ar trebui să fie cercetați penal medicii care le dau. Problema e pusă greșit, din start. Ar trebui să tratăm cauza, nu efectul. Ideea în sine de a merge să verificăm fiecare bolnav acasă este fantasmagorică”, a declarat, în luna aprilie 2023, Cosmin Andrei, liderul sindicatului polițiștilor Europol.