Marcel Ciolacu: Plafonarea prețului energiei a stopat inflația

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni că atunci când în piață se formează un cartel, statul trebuie să intervină. A subliniat că intervenția Guvernului în plafonarea prețului energiei a fost necesară, deoarece altfel România ar fi fost afectată de o inflație „cu 3 în față”.

În legătură cu opoziția liberalilor față de plafonarea adaosului comercial la 20% pentru alimentele românești, Ciolacu nu a oferit un comentariu direct, dar a accentuat importanța intervenției statului pentru a contracara practicile cartelurilor și pentru a proteja interesele consumatorilor români. Premierul a menționat că acest concept a fost deja implementat în Franța, având aceeași logică, în scopul protejării producătorilor autohtoni.

Premierul a evidențiat lipsa unui sistem de retail majoritar cu capital românesc, făcând referire la situația similară din Polonia. El a subliniat necesitatea găsirii unor soluții pentru protejarea producătorilor locali, întrucât retailul poate impune adaosuri care să afecteze competitivitatea acestora.

Șeful Executivului a menționat că atunci când adaosurile sunt mai mici pentru produsele din import și mai mari pentru cele autohtone, producătorii locali ar putea fi obligați să se închidă din cauza lipsei de competitivitate la raft, subliniind că intervenția statului este necesară în această situație. Aceste declarații au fost făcute după vizita premierului la Piața „16 Februarie” din București.

„Nu cred acest lucru. Poate nu s-a înţeles foarte bine tot conceptul. Acel concept a fost implementat în Franţa, pe aceaşi logică, astfel încât producătorii autohtoni să fie protejaţi. Noi nu avem niciun sistem de retail majoritar cu capital românesc, lucru care s-a întâmplat, de exemplu, în Polonia şi atunci trebuie să cauţi soluţii astfel încât să îi protejezi pe producătorii autohtoni, fiindcă retailul poate impune anumite adaosuri. (…) Eu cred, în momentul în care anumite adaosuri sunt mai mici pentru produsele din import şi mai mari pentru produsele autohtone, şi atunci producătorii autohtoni trebuie să se închidă pentru că nu mai sunt competitivi, dar nu din cauza preţului de producţie, ci a celui de vânzare de la raft, atunci statul are obligaţia de a interveni”, a afirmat premierul după ce a vizitat Piaţa „16 Februarie” din Bucureşti.

S-ar fi creat un cartel

El a subliniat că în lipsa intervenției Guvernului în plafonarea prețului energiei, România ar fi fost afectată de o inflație „cu 3 în față”.

„O mai spun o dată. Vă aduceţi aminte când am ieşit eu cu plafonarea preţului la energie? Era un filosof pe atunci prim-ministru care a spus că distrug piaţa concurenţială, distrug economia. Dacă nu interveneam atunci împreună cu domnul Ciucă pe plafonarea energiei, România ar fi avut o inflaţie cu 3 în faţă. Statul intervine când în piaţă se creează un cartel şi în momentul acela Consiliul Concurenţei poate interveni şi, ca să fii rapid, intervine statul şi apoi se aşează piaţa”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul Marcel Ciolacu a declarat, tot luni, că după 10 iunie va face anunțul dacă va candida sau nu la președinție. El a spus că împreună cu colegii săi din PSD va lua decizia privind candidatura la alegerile prezidenţiale din acest an. Totodată, Nicolae Ciucă este deja prezentat de PNL ca și candidat al formaţiunii.