Marcel Ciolacu anunță majorarea gradului de îndatorare. La ce nivel ar putea ajunge datoria publică

Marcel Ciolacu a precizat că datoria publică este o problemă majoră în România. El spune că, în prezent, datoria publică a României este de 48%, crescând cu 13 puncte procentuale de când PSD nu mai este la guvernare.

”E o problemă majoră în România. Domnul Cioloș a lăsat o datorie publică de 36%, după 3 ani și jumătate de guvernare PSD am lăsat o datorie publică de 35%. În acest moment datoria publică a României este de 48%. A crescut cu 13 puncte procentuale.”, spune el.

Social-democratul mai spune că Guvernul are datoria de a rambursa 50 de miliarde de euro din împrumuturile făcute atât de actuala guvernare, cât și de cele anterioare.

”Noi ne-am împrumutat în 15 luni de zile aproape 30 de miliarde de euro. Asta înseamnă 2 miliarde pe lună. Mai exact 1% din PIB. În anul 2021 guvernul româniei are obligația de a rambursa 50 de miliarde de euro din împrumuturile făcute și ale actualei guvernări și ale guvernărilor anterioare. Vom plăti numai dobânzi și comisioane în anul 2021, 4 miliarde de euro, 2% din PIB.”, mai spune Marcel Ciolacu.

Datoria publică ar putea ajunge la 55%

Liderul PSD a mai spus că datoria României ar putea ajunge la 55% din cauza împrumuturilor din PNRR.

”PNRR are o componentă de granturi, 14 miliarde, și o componentă de împrumuturi, de 15 miliarde. Dacă aceste 15 miliarde intră în datoria publică a României, vom ajunge la un grad de îndatorare de 55%, ceea ce este imens.”, a declarat Marcel Ciolacu la emisiunea lui Radu Tudor.

El anunță că specialiștii PSD se vor întâlni cu premierul Florin Cîțu pentru a vedea întreg documentul Planului Național de Redresare și Reziliență, precizând că nu l-a văzut pe tot.

”Nu l-am văzut. Am văzut anumite obiective din el, anumite finanțări, nu știm care sunt granturi care sunt împrumuturi. De mâine specialiștii PSD se vor deplasa la Ministerul Fondurilor Europene și de acolo împreuncă cu domnul ministru și specialiștii din minister vor avea acces la întregul plan care este încă în negociere cu UE. Am convenit și cu premierul și cu ministrul Ghinea.”, a precizat Marcel Ciolacu.

Sursa foto: Dreamstime