OUG pentru implementarea unui set de măsuri de digitalizare

Marcel Boloş a declarat că Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă pentru implementarea unui set de măsuri de digitalizare. Prima măsură este concentrată pe e-Casele de marcat.

Conform acesteia, 650.000 de case de marcat fiscale vor fi integrate în sistemul naţional, într-un efort de a încuraja conformarea voluntară.

„Într-adevăr Guvernul a aprobat, în şedinţă ordinară, proiectul de ordonanţă de urgenţă care impune o serie de măsuri pe linia continuării proiectelor de digitalizare şi a conformării voluntare pentru contribuabili.

Avem în acest fel trei categorii de măsuri principale. Este o primă măsură referitoare la e-Case de marcat fiscale.

După cum ştim în sistemul naţional sunt racordate peste 650.000 de case de marcat fiscale şi, în scopul conformării voluntare, structura sistemului de informaţii a raportărilor zilnice între contribuabili şi ANAF va fi una care va conţine şi elemente de identitate opţională pentru cumpărători”, a afirmat Marcel Boloş, la finalul şedinţei de marţi a Executivului.

Marcel Boloș
Marcel Boloș/SURSA FOTO: Facebook, Marcel Boloș

Acesta a adăugat că, odată ce ordonanța este aprobată, va exista un sistem comprehensiv pentru raportarea datelor financiare de către contribuabili. În plus, acesta va reprezenta un suport esențial pentru modulele antifraudă aflate în dezvoltare. Ele sunt programate să devină operaționale începând cu 1 iunie.

Ministrul a mai spus că suntem în etapa pregătitoare pentru proiectul de implementare a declarației unice digitale. Proiectul va urma să fie pus în aplicare în viitorul apropiat. Marcel Boloș mai spune că proiectul reprezintă o continuare a eforturilor noastre în domeniul digitalizării.

Astfel, odată ce această ordonanță este aprobată, va exista un sistem exhaustiv de informații pentru raportarea datelor financiare de către contribuabili. De asemenea, va exista și de o bază mai solidă pentru modulele antifraudă.

Modulele antifraudă ar urma să intre în funcțiune la 1 iunie. Acest lucru va conduce la o nouă abordare în gestionarea riscului fiscal.

Marcel Boloș
SURSA FOTO: Facebook, Marcel Boloș

Taxa pe lux a fost amânată

Tot marți, 30 aprilie, ministrul a anunțat că taxa pe lux a fost amânată până la 30 septembrie 2024. Oficialul a amintit că taxa pe lux se referă la cei care au proprietăți mai scumpe de 2 milioane și jumătate. Impozitul pentru ei va fi de 0,5%.

Taxa se aplica și pentru cei care aveau vehicule mai scumpe de 375.000 lei.

Termenul a fost amânat pentru a putea continua ceea ce înseamnă sistemul informatic necesar pentru acest tip de impozit.

„Cea de-a treia categorie de măsuri este cea referitoare la marile proprietăți, marile averi, a căror termen scadent era pentru data de 30 aprilie. Am amânat și s-a aprobat amânarea acestui termen până la data de 30 septembrie pentru ca sistemul informațional referitor la marile proprietăți să poată să permită accesul la informații privind valoarea impozabilă a clădirilor.

După cum se cunoaște, pentru clădirile mai mari de 2 milioane și jumătate și mijloacele de transport cu o valoare de peste 375.000 lei, impozitul de 0,5% era un impozit cu termenul scadent pentru 30 aprilie, iar în acest context, pentru a avea acces la aceste categorii de informații pe care le-am menționat, dar și pentru a putea continua ceea ce înseamnă sistemul informatic necesar pentru acest tip de impozit, termenul, așa cum am menționat, s-a amânat până pe data de 30 septembrie 2024”, arată el.