Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a declarat că strategia coaliției pentru Primăria Capitalei, în cazul în care medicul Cătălin Cîrstoiu se retrage din cursa electorală, este de a avea un alt candidat comun al celor două partide, cu șanse de a câștiga un mandat la conducerea PMB.

„N-are rost să avem listă comună, să avem candidaţi comuni la sectoare şi să nu avem un candidat comun la Capitală, deci eu cred că se va merge pe un candidat comun care poate fi, până la urmă, domnul Cîrstoiu. Nu s-a luat nicio decizie”, a completat el.

Decizia de a-și menține sau nu candidatura îi aparține lui Cătălin Cîrstoiu

Social-democratul Romașcanu a menționat că mandatul lui Cătălin Cîrstoiu este discutat în cadrul coaliției, dar consideră că în acest moment este responsabilitatea lui să decidă dacă merge înainte sau nu.

El a menționat că situația este complicată și că a observat o concentrare neechilibrată a atacurilor împotriva lui Cîrstoiu în timp ce ceilalți doi candidați au fost promovați în mod adecvat. El a subliniat că această lipsă de echilibru poate avea repercusiuni asupra opiniei publice.

În cazul unei retrageri, coaliția intenționează să îl înlocuiască cu un alt candidat comun.

Deși Lucian Romașcanu nu a putut preciza cine ar putea fi acest candidat, el a menționat că atât PSD, cât și PNL i-au oferit sprijin lui Cătălin Cîrstoiu în campania sa electorală. Ideal ar fi ca partidele din coaliție să câștige și funcția de primar general și să aibă și Consiliul General pentru că e mai ușor să fie implementate proiectele pentru București, a adăugat acesta.

„Dacă domnul Cîrstoiu se va retrage, strategia coaliţiei este de a înlocui cu un alt candidat cu şanse, acelaşi pentru coaliţie. Da, candidat comun. Nu cred că se va merge pe candidat separat. Nu ştiu. Nu sunt acolo (la discuţia liderilor coaliţiei – n.r.). Nu pot să vă zic acum cum se va termina această şedinţă. Cu certitudine alianţa va avea un candidat unic. Acesta este un fapt şi este menţionat de ambii preşedinţi (PSD şi PNL – n.r.). Sunt convins că îl vom afla astăzi”, a conchis Romaşcanu.

lucian romașcanu alianta PNL-PSD
SURSA FOTO: PSD

În contextul acuzațiilor de incompatibilitate aduse lui Cătălin Cîrstoiu, coaliția PSD-PNL s-a reunit luni pentru a decide dacă acesta va rămâne candidatul la Primăria Capitalei. Decizia finală va influența și viitoarele candidaturi ale partidelor la nivel local.

De asemenea, PNL ia în calcul inclusiv varianta prezentării unui candidat propriu pentru Primăria Capitalei, în timp ce PSD dorește să continue colaborarea și să susțină un candidat comun al coaliției.

Delimitarea PSD și PNL față de Cătălin Cîrstoiu „este ceva neserios”

Pe de altă parte, primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că în acest moment, în lipsa unui candidat viabil PSD-PNL, lupta s-a polarizat între el și Cristian Popescu Piedone.

Nicușor Dan consideră este foarte greu pentru oricine să intre pe ultima sută de metri în această campanie pentru că pleacă cu un handicap foarte mare. El a mai spus că delimitarea coaliţiei faţă de medicul Cătălin Cîrstoiu este un lucru neserios.

„În mod evident este ceva neserios, pentru moment eu nu am informaţia oficială că domnul Cîrstoiu este retras însă, în orice caz, această delimitare pe care au avut-o ambele partide faţă de candidatul propus în urmă cu o lună este ceva neserios. Oricine îşi dă seama cât de complicat este oraşul ăsta, cu probleme care vin din trecut, nerezolvate, lipsă de investiţii şi este o misiune foarte grea pentru oricine, oricâte competenţe manageriale ar avea, să facă un proiect pentru Bucureşti în 7 săptămâni”, a spus primarul Capitalei la Digi24.