În ce lună sunt accentuate tulburările mintale? Atenție la următoarele manifestări: Episoadele depresive devin tot mai recurente

Depresia, una dintre cele mai des întâlnite probleme ale omului modern, afectează 25% dintre femei și 12% dintre bărbați în prima jumătate a vieții, indiferent de zona geografică și cultură, susține medicul neurolog Cristina Căliman.

„În prima jumătate a vieții, depresia afectează 25% dintre femei şi 12% dintre bărbați, indiferent de zona geografică şi culturală, datorită diferenţelor hormonale, efectelor pe care naşterile le au asupra femeilor, modelelor comportamentale învăţate în familie şi societate.

După vârsta de 50 de ani, depresia apare în mod egal la ambele sexe, dar frecvenţa depresiei creşte la vârstnici. Primul episod depresiv apare, de regulă, între 20 şi 50 de ani, adesea el fiind urmat şi de altele de-a lungul vieţii. Dincolo de predispoziţia genetică există şi o serie de factori sociali şi afectivi care declanşează depresia: pierderea unui părinte la vârste fragede, pierderea partenerului de viaţă sau a copiilor, pierderea locului de muncă, eşecul şcolar, sentimental sau financiar”, a spus medicul neurolog Cristina Căliman, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.

Ce manifestări poate avea depresia?

De asemenea, trebuie să fim atenți deoarece depresia poate avea următoarele manifestări la ambele sexe: dispariția interesului şi a plăcerii, tulburări ale apetitului alimentar, greutăţi de concentrare, lipsa respectului de sine, tristeţe marcată, tulburari ale somnului, anxietate, stări de apatie sau agitatie, lipsă de iniţiativa şi, în cazuri extreme, planuri de sinucidere.

„Există şi forme de depresie specifice: depresia post-partum- o formă de depresie care apare la femeile ce tocmai au născut şi care, de obicei, evoluează favorabil, remițându-se în majoritatea cazurilor; depresia de doliu – apare la 2-3 săptămâni după decesul persoanei apropiate şi se remite în aproximativ 2-3 luni. În situaţia în care se prelungeşte peste 6 luni este catalogată ca fiind „doliu patologic; depresia cauzată de o boală somatică (exemplu: boli endocrine sau tratamente cu medicaţie având efecte ca adverse instalarea depresiei -Interferonul); depresia de pensionare – depresia omului activ care, dintr-o dată, se simte inutil şi bătran şi Depresia de involuţie – apare la oamenii bătrâni şi, de multe ori, poate fi confundată cu demenţa şi tratată greşit.

După un prim episod depresiv, riscul de recurenţă este de 50%, după 2 episoade creşte spre 90%, iar după mai multe episoade devine peste 90%. Deoarece este o boală care poate distruge relaţiile familiale şi sociale ale pacientului şi care, uneori, se poate finaliza chiar prin sinucidere, este obligatoriu ca acestei patologii să i se acorde atenţie maximă de către medic şi anturajul pacientului“, completat medicul neurolog.