DIICOT informează că , procurorii împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul SCCO Satu Mare au efectuat 20 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Cluj, Sălaj și Satu Mare.

Potrivit unui comunicat de presă acțiunea a vizat destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de falsificare de monedă și punere în circulație de valori falsificate.

În ceea ce privește descoperirea făcută, în final, anchetatorii au stabilit că grupul infracționals-a format începând cu data de 01.05.2021, în orașul Satu Mare. Sursa citată mai precizează că membrii grupării au contrafăcut o cantitate mare de bancnote, aproximativ 800.000 RON, pe care, fie i-au plasat în mod direct pe piață, fie au apelat la alte persoane cărora le-au vândut cantități mari de bancnote, în schimbul unor sume de bani.

Banii falși nu puteau fi recunoscuți decât cu un aparat special

De menționat este faptul că bancnotele false care au intrat în circulație au fost foarte bine realizate, din plastic care imita materialul original. Anchetatorii au mai adăugat că ele nu puteau fi detectate decât cu un aparat special. Dimensiunile erau și ele aceleași.

„Bancnotele erau confecționate din plastic care imita materialul din care sunt confecționate bancnotele originale, iar cernelurile folosite la imprimare erau aproape identice cu cele autentice. Bancnotele falsificate prezentau microperforațiile specifice, dimensiunile fiind aproape identice și nu puteau fi detectate fără a fi verificate cu un aparat special”, au anunțat procurorii DIICOT.

Anchetatorii susțin că în urma perchezițiilor, au fost ridicate și indisponibilizate mai multe sume de bani în lei și valută, telefoane mobile, cartele SIM, laptopuri, stick-uri de memorie, imprimante, dispozitive GPS, 13.960 de țigarete, 10 comprimate ecstasy, 3 doze de substanță albă purverulentă și un pistol, au mai spus procurorii.

Totodată, la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Satu Mare, urmează să fie duse, pentru audieri, 9 persoane în acest caz.